Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärat deras namn flyger över jorden

Annons

Han är inte dålig på att berätta, Mikael Strandberg i Sörberget, Särna. Tillsammans med hustrun Titti utsågs han i somras till Älvdalens förste officielle ambassadör.

Som ambassadör gör han också bra reklam för Älvdalen då han är ute på sina föreläsningar runt om i landet och världen.

I en stort upplagd artikel i Explorers Journal, som ges ut i USA, medverkar Mikael i vinternumret med ett tio sidor långt reportage, med vackra färgbilder, om expeditionen i Sibirien. Även omslaget till denna ärevördiga tidning pryds av en bild från expeditionen.

- Det är en mycket stor ära att få sin artikel publicerad i denna tidning, en ära som få svenskar tidigare har förunnats, säger Mikael Strandberg.

Den 18 mars är Mikael och Titti hedersgäster på Explorers Clubs årshögtid i New York. Där återlämnar de flaggan från expeditionen i en ceremoni på Waldorf Astoria inför 1 100 personer.

Bland de övriga hedersgästerna märks den första kvinnliga kosmonauten, Valentina Terehskova, andre man på månen, Buzz Aldrin, vår tids Darwin - Edward O. Wilson, med flera.

Dagen efter föreläser Titti och Mikael Strandberg på Explorers Clubs högkvarter i New York, vilket också får ses som en stor ära. Mikael var den fjärde svensken i historien att föreläsa på det anrika the Royal Geographical Society i London i höst och mängden svenskar som föreläst på Explorers Club i New York är ungefär lika många.

Expedition Sibirien ansågs av en av världens två största äventyrsajter, Explorers Web, som en av år 2005:s mest intressanta.

- Det var mycket hedrande för vår del, säger Mikael.

Dokumentären om Expeditionen visas i SVT 2 den 16 april klockan 20.00.

Under våren och hösten kommer Titti och Mikael att föreläsa, för-utom i USA, också i England, Cypern, Turkiet och Tyskland.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons