Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arabstöd till Abbas utan Gaddafi

Annons

Arabförbundet stödjer president Mahmud Abbas i konflikten med Hamas. Förbundet röstade igenom en förtroendedeklaration för honom vid ett krismöte i Kairo på fredagen.

Samtidigt uttalade förbundet sitt stöd för det valda, Hamasdominerade palestinska parlamentet, sade generalsekreteraren Amr Musa.

Men den arabiska fronten är inte sprickfri. Libyens ledare Muammar Gaddafi anser att palestinierna måste lösa sina problem på egen hand. Han uppmanar därför den övriga arabvärlden att hålla sig undan maktkampen mellan al-Fatah och Hamas.

Samtidigt uppmanade han palestinierna att blåsa nytt liv i paraplyorganisationen PLO för att återskapa enighet.

Konflikten mellan de två palestinska grupperna fann han normal med tanke på omständigheterna. En konflikt som hittills tagit minst 116 människoliv, rapporterar Internationella rödakorskommittén på fredagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Han tonade också ner farhågorna för att det palestinska området ska spricka upp i två stater: Gazaremsan under Hamas kontroll och Västbanken under al-Fatahs. Hamasledaren Khaled Meshaal har ringt till Gaddafi och försäkrat att Hamas inte har för avsikt att göra en egen stat av Gazaremsan.

Gaddafi anser att svaret på fredsfrågan i Mellanöstern är bildandet av en enda demokratisk stat, där israeler och palestinier lever tillsammans.

Arabförbundets möte på fredagen hade sammankallats på begäran av Libanon. Det skulle egentligen ha hållits på lördagen men tidigarelades efter den snabba händelseutvecklingen på torsdagen, då Hamas helt tog kontroll över Gazaremsan och president Abbas proklamerade undantagstillstånd i de palestinska områdena.

Arabförbundets ledare "uppmanade till återgång till läget före de senaste händelserna (...) och bevarande av det palestinska territoriets enighet", sade de i ett gemensamt uttalande.

TT

Mer läsning

Annons