Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är välkomna

Annons

1989 satsade Christer och hans hustru Eva på att öppna en kombinerad livsmedelsbutik och servering i Finsta utanför Norrtälje.

Christer var utbildad målare, och fortsatte med det yrket vid sidan om företaget.

Men när en av Finstas största arbetsgivare - Naturbruksgymnasiet - la ner sin verksamhet, började paret fundera på om de kanske skulle testa något nytt.

- När vi såg annonsen om Rankhyttan ringde jag mäklaren, berättar Christer. Och jag och sonen åkte upp till Dalarna och tittade på gården.

Christer hade med sig videokamera, och när han kom hem fick hustrun se det inspelade. Och efter det var det ingen tvekan.

- Det ska vi ha, sa hon.

Det blev en affär på 3,9 miljoner, säger Christer.

Men det var mycket som ingick. Utöver herrgården och en rejäl park finns också ett antal andra byggnader på tomten. Bland annat "annexet" med 17 dubbelrum och en bostadsfastighet med sju lägenheter. Däremot är det kommunen som äger den berömda "Wasaladan".

- Och vi känner oss välkomna här uppe, säger Christer. Vi trivs jättebra, och ångrar inte att vi flyttade hit.

Till och med herrgårdens båda beryktade spöken, "Svarta damen" och "Vaktmästare Rune", verkar ha accepterat de nya ägarna.

- Helt klart, säger Christer. Jag kom upp till Rankhyttan två dagar före det officiella övertagandet och skulle fixa till en del grejer inför inflyttningen. Men lampan på balkongen kunde jag inte få att fungera - hur jag än bar mig åt.

När hustrun Eva kom den 3 maj, tändes lampan av sig självt.

- Vi tog det som ett tecken på att vi var välkomna, säger Christer med ett brett leende.

Men om han tror på spöken vill han inte svara rakt på.

- Vi anar deras närvaro ibland, genom kalla drag i rummen ibland, men de vill inte gärna visa sig...

Paret har nu, på två år, rustat en hel del på Rankhyttan. Även om mycket återstår. Christer är bland annat mycket stolt över den nya baren han byggt en trappa upp. En bar i gammaldags stil.

- Det fanns en bar tidigare i bottenvåningen. Med IKEA-möbler. Det var inte alls rätt stil.

Det mesta kan arrangeras på Rankhyttans herrgård. Konferenser, bröllop, begravningar, dop, födelsedagar och mycket mer.

- Men det går bra att bara komma hit och bo och äta om man vill det, säger Christer. Och njuta av den fantastiska miljön vi har här...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons