Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är kyrkans ledare ovetande

Annons

Trots flera samstämmiga vittnesmål om att kyrkans ledare har informerats om missförhållanden inom Mora församling, fortsätter kyrkans ledare att förneka all kännedom om detta. De har inte hört, inte sett, inte känt till något, och de har heller inte läst MT. Men sådana undanflykter håller inte.

Är det inte hög tid att kyrkans ledare kommer med ett ärligt klargörande, reder ut och rättar till begångna fel och gottgör de drabbade så att detta tråkiga kapitel i Mora församling äntligen kan avslutas?

En förbättring av arbetspolicyn är ett måste. Bland annat ska alla församlingsbor ha rätt att få ställa frågor och ha rätt att få svar. Det går inte att bara lägga locket på och tysta ner, som en insändare föreslog i MT 15 juli 2005, särskilt inte som de "osanna ryktena" tyvärr visat sig vara sanna, eller hur, il professore?

Att fler och fler frågor har ställts till kyrkans ledare beror ju på att de totalvägrat att ge besked. Om de hade svarat, hade kanske denna jäsande surdeg inte uppstått.

"Vi undrande" har aldrig gjort några personangrepp. Däremot har vi ifrån kyrkans sida fått epitetet "krypskyttar i skuggorna, som bedriver kampanj emot kyrkan". Vår "kampanj" har bestått av att vi har tvingats upprepa våra frågor, och bönat och bett om svar. Men vi har bara mötts av en pinsam tystnad.

Våra onda aningar har besannats, om hur illa det kan gå, om man drabbas av kyrkans onåd.

Vi känner stort medlidande med de drabbade, och inser att vi också skulle ha fått smaka på vissa påföljder, om vi inte varit anonyma. Så vill vi inte ha det i Mora församling!

Kyrkans mobiliserande hyllningskör har överdådigt lovprisat kyrkans ledare. Att inte någon av alla dessa självutnämnda domare har skänkt de drabbade ett enda ord eller omtanke, trots det lidande de har utsatts för? Det borde varje sann kristen människa göra.

"Infödd Morabo" påstår att kyrkans ledare har 95 procents stöd av anställda, församlingsbor och förtroendevalda. Hur har den siffran tagits fram? Det räcker ju inte med 18 namnunderskrifter av Moras 2 000 församlingsbor.

Efter allt som hänt och sagts, och inte sagts, utkristalliserar sig en avgörande fråga:

Har inte personal, förtroendevalda och församlingsbor rätt att ställa frågor och rätt att få svar av Moras så kallade öppna folkkyrka?

Det verkar inte spela någon roll om det gäller ekonomi, uttalanden eller annat. Svaret blir alltid detsamma, det vill säga total tystnad.

Det känns som hyckleri att nu påstå att dialog, demokrati, glädje och öppenhet skulle vara fungerande arbetsmetoder i Mora församling. Men det kan komma att bli?

Vi är mycket tacksamma för att Berit Lund har delgett oss alla undrande, vad hon blivit utsatt för. Tack även till Inger Styrbjörn och Per Olof Hjertén.

Nu gäller det för kyrkans ledare att för framtiden ta vara på detta ypperliga tillfälle att reparera sitt skamfilade rykte.

FORTFARANDE UNDRANDE

Mer läsning

Annons