Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är hunden laglydig?

Annons

De flesta hundägare rastar en oregistrerad hund.

Förvirrade hundägare har kastat sig på telefonen för att nå information.

Är inte hunden registrerad med chipsmärkning eller stämpelnummer i örat?

-Nej, svarar Jordbruksverkets Olivia Nilsson i Jönköping. Lagen om ägarregistrering av hundar har funnits i fem år. Chip/eller märkning i örat är kennelmärkning. Den som äger en hund är skyldig att ägarregistrera sin hund.

-Svenska kennelklubben, (SKK) har i alla tider ID-märkt, registrerat renrasiga hundar med mikrochip eller tatueringsnummer i örat. Men öronmärkningen banar inte väg till ägaren. Det är upp till valpköpare att ägarregistrera sin hund, påpekar Helena Skarp, som förstår förvirringen i hundkretsar. SKK har fortfarande register både för hundar och ägare. De har lämnat in stämningsansökan kring den ruljans som uppstått i samband med registerkaoset.

Är det någon myndighet som missat information eftersom så många hundar inte ägarregistrerats?

-Möjligen vi, säger Kristina Lindgren hos Djurskyddsmyndighetens sällskapsdjursenhet, som tagit över sedan Svenska kennelklubben för två år sedan sagt upp avtalet om ägarregistrering av hundar. I dagsläget administreras registreringen av Jordbruksverket som skickar ut blanketter att fylla i, till hundägare som hör av sig.

-Registreringen kostar 70 kronor och är en engångsavgift. Ingen "smitare" blir bötfälld, men om hunden är bortsprungen och inlämnad till polis, kan det bli efterräkningar.

Varför hundregistrering och en synnerligen tandlös lag?

-Regeringen ställde krav på hundägareregister, lagen kom till 2001. Varje hundägare borde vara informerad, men så är det tydligen inte. Vi är utskällda men fortsätter att informera, trots att det vid flera tillfällen annonserats om ägarregistrering, påpekas det från Jordbruksverket.

-Registret ger omedelbar väg till hundägaren. Det kan av olika skäl vara mycket angeläget att nå snabb kontakt. Det finns flera exempel, en hund skadas, springer bort, en kamphund biter och ägaren smiter, påpekar Kristina Lindgren.

Både Jordbruksverket och Djurskyddsmyndigheten manar hundägare att ägarregistrera sin hund.

- Hundägare som hör av sig får en anmälningsblankett att fylla i - och både vovven och hundägaren är laglydig.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons