Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är energikrisen nära?

Annons

Medan smältvattnet flödar i södra delarna av landet, och hotar att ge akuta översvämningsproblem på en del håll, så varnar meteorologerna för vattenbrist i Norrlandsälvarna, ifall vi inte får en ovanligt regnrik vår och försommar.

Detta är illavarslande för den svenska energiförsörjningen, åtminstone för i år.

De vindkraftverk, som regeringen förespeglar i det senaste utspelet, är ännu så länge tyvärr bara luftslott, som knappast kommer att ge någon el under de närmaste åren.

Och om vi ska uppfylla våra åtaganden enligt Kyotoprotokollet, så får vi inte öka användningen av fossilbränsle i Sverige.

Visserligen finns det ett kryphål som kan ge möjlighet att rent formellt komma förbi det hindret, eftersom de brunkolseldade kraftverk som svenskägda Vattenfall byggt i Tyskland belastar den tyska kvoten och inte den svenska, även om den producerade elen importeras till Sverige.

Och så har vi möjlighet att även importera kärnkraftsel från alla som har att sälja, bland annat från Tjernobyl. Det kan kanske medföra vissa risker att köra dessa reaktorer på maximal effekt, men det strider inte mot den svenska kärnkraftspolitiken, sådan den utformats av riksdag och regering.

Alternativet, att strypa ner delar av den energiintensiva svenska industrin, skulle innebära mycket allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenser för orter som är beroende av sådan energi.

Vi saknar en användbar reserv i vår energiförsörjning.

VAD ÄR VÄCK? BARSEBÄCK!

Mer läsning

Annons