Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

År av minskade anslag till forskning

Annons

Universitetens och högskolornas anslag till forskning har minskat de senaste fem åren, trots konjunkturuppgången. Risken är att svensk forskning halkar efter internationellt, varnar Högskoleverket.

Universitetens och högskolornas intäkter till forskning uppgick i fjol till 24,5 miljarder kronor. Det är en minskning med 160 miljoner kronor sedan 2002, konstaterar Högskoleverket (HSV) i sin årsrapport för 2006 som publiceras på onsdagen.

Basen i lärosätenas forskningsintäkter utgörs av direkta statsanslag som var i stort sett oförändrade i fjol. Anslagen från forskningsråd och andra offentliga källor ökade, men samtidigt minskade bidragen från de privata företag och stiftelser relativt kraftigt. Sammantaget hade universiteten och högskolorna något mindre att röra sig med i fjol jämfört med 2005.

Han syftar på att antalet nybörjare på forskarutbildningarna minskat med hela 25 procent de senaste åren.

Sigbrit Franke påpekar att den starka ekonomin kommer att påverka forskningsanslagen till viss del via de privata stiftelserna:

Men det lärosätena främst vill se är ett större direkt statsanslag. Det skapar arbetsro, förklarar Göran Bexell som är rektor vid Lunds universitet och ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund.

Regeringen har utlovat att en procent av bruttonationalprodukten ska gå till forskning. Det löftet kommer inte att infrias 2007, tillstår utbildningsminister Lars Leijonborg och upprepar det han tidigare sagt, nämligen att det vänder upp från och med 2008. Då kommer också en forskningsproposition som ska innebära att den utvecklingen fortsätter, säger han utan att gå in på dess innehåll:

TT

Mer läsning

Annons