Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apsmuggarliga avslöjad

Annons

Malaysisk polis har sprängt en liga som smugglade utrotningshotade djur, och räddade därmed 950 apor från en säker död på kinesiska middagsbord eller i nederländska laboratorier.

Aporna upptäcktes vid en polisräd på tisdagen mot en plantage i regionen Jahur i södra Malaysia.

Polisen hittade 950 makaker, människoliknande apor, som tillfångatagits för export till forskningslaboratorier i Nederländerna och restaurangbranschen i Kina.

Aporna satt klämda i trånga burar, och var så svultna att de hade börjat äta av döda apor eller sina egna hand- och fotleder, av vilka bara blodiga stumpar fanns kvar. Över hundra ruttnande, döda apor hittades också.

Fyra män greps på platsen, misstänkta för att ligga bakom organiserad smuggling av vilda djur. Enligt polisen uppgick värdet på de medtagna aporna till över 750|000 kronor på den svarta marknaden.

Makaker hör till de mest använda primaterna i djurförsök, främst inom biomedicinsk forskning. Exempelvis står rasen för 79 procent av aporna som används i djurförsök i Storbritannien.

I maj slog malaysiska myndigheter larm om att Malaysia används som knutpunkt för ljusskygga ligor som smugglar exotiska djur till mångmiljonbelopp till framför allt den kinesiska marknaden, men också till europeiska och andra köpare.

TT

Mer läsning

Annons