Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen sommar i Stegelbacken

Annons

Ingen kan ge ett säkert svar på den frågan. Ombyggnaden och upprustningen av Bergaskolan avgör den avveckling som kommunens beslutsfattare bestämt. Stegelbacken framstår i varje fall som överlevaren.

Och på torsdagsmorgonen var det dags för ytterligare en skol- avslutning som erbjöd allt vad en riktig examensdag ska erbjuda - solsken, uppklädda elever, stolta föräldrar, blixtrande kameror, högtidliga tal och sommarsånger framförda av klara röster i Norrbärke kyrka.

Men kanske var det framför allt det sistnämnda som flera kommer att minnas länge. Här hördes nämligen ingen "falsksång" från skolbarn som kan texten som rinnande vatten, men som har svårare att hålla tonen.

Även den som inte har ett avancerat musiköra kunde konstatera att den körsång som Stegelbackens elever framförde var ovanligt välstämd och inövad. Faktiskt snudd på ett proffessionellt framförande.

När exempelvis år två och tre framförde "Titta ut", "Sommar-kung" och den moderna klassikern "Idas sommarvisa" var det med känsla och kraft. Och det blev inte sämre när fyrorna hakade på med bland annat "Sommar, nu är du äntligen här".

Femmorna bildade kör tillsammans med sexorna och var med ålderns rätt inte lika villiga att sjunga ut sin längtan efter sommarlovet. Att vara äldst på skolan och snart ta klivet in i tonåren kräver förstås mer integritet och det är inte alla som gillar att stå inför en stor publik och sjunga.

Men i det här fallet låg ändå körsången snäppet över snittet. I synnerhet vid framförandet av popgruppen Kents låt "Sverige". Då drogs även föräldrar och bekanta in i allsången som välkomnar alla, oavsett hudfärg och etnisk tillhörighet.

En som tillsammans med Stegelbackens sexor gjorde sin sista termin på skolan var läraren Gotty Dahlin Ståhl. Den blivande pensionären fick finna sig i att för en stund hamna i rampljuset när hon rosor och farvälkramar av elever från varje klass.

Prästen Anna-Karin Pettersson passade också på att hålla ett tal. Hon berättande den tänkvärda historien om den10-årige gossen som på hemväg från skolan mötte en fe och fick en önskesten.

Han önskade sig vara äldre så att han kunde slappa och slippa skolan. Men det visade sig bara bli mer och mer ansvar ju äldre han blev och ännu mindre tid för att slappa framför tv:n.

- Ta vara på varje dag av sommarlovet. Tids nog blir ni också vuxna och måste ta allt ansvar, lydde hennes budskap till Stegelbacks-eleverna.

På programmet fanns också ett framträdande av skolpersonalen. De visade sig vara minst lika begåvade sångare som sina elever och sjöng "En vänlig grönskas rika darr" utan minsta darr.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons