Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen pensionär på riktigt

Annons

Kjell Hjort började jobba som 15-åring.

Då var det Bysjöns sågverk som gällde. Han fick jobba som kantare.

- Det var ett hårt jobb, minns Kjell. Jag tror vi jobbade från 07 till 17 - så det blev långa dagar. Och ibland blev det extrajobb på helgerna.

Men när Kjell var 18 slog sågverket igen. Kjell sökte sig till Domnarvet och blev hjälpsmältare på stålverket.

- Men sedan ville jag söka jobb på mekaniska verkstaden på Domnarvet. Och på den tiden fick man inte byta jobb inom företaget. Så man var tvungen att säga upp sig först, sedan vänta några veckor och sedan söka.

De två veckorna han väntade på det nya jobbet började han arbeta på pappersbruket.

- Två veckor på Kvarnsveden, som blev nästan två år, skrattar Kjell. Men sedan fick jag ett intressant erbjudande från Domnarvet och tackade ja.

Kjell skulle få jobba på den planerade nya galvaniseringslinjen. Den första i sitt slag i Sverige.

- I maj 1963 fick jag åka till Luxemburg för att utbilda mig, berättar Kjell. När jag kom tillbaka från utbildningen körde vi igång linjen - och redan från start låg vi på 97 procent prima plåt; en anmärkningsvärt hög siffra.

Under åren har Kjell fortsatt att jobba vid galvaniseringen, även om han emellanåt varvat med att vara personalman. Och de sista åren på SSAB, som det ju bytte namn till, jobbade han som chef för serviceverkstaden.

Kjell har också jobbat fackligt under hela sin arbetstid.

- Jag var aktiv inom trä, inom papper, inom metall och nu på slutet inom SALF. Jag har varit ordförande för arbetsledarnas avdelning 190 i Borlänge och väven varit ordförande för SSAB:s arbetsledarklubb.

På senare år har Kjell även varit politiskt aktiv.

- Jag var med och startade Falupartiet. Två mandatperioder satt jag i Falu kommuns socialnämnd, och nu sitter jag i trafik- och fritidsnämnden, liksom i Lugnetutskottet, berättar Kjell.

Och som om det inte skulle räcka har han dessutom tre sommarstugor att se till; två i Tandådalen och en vid Jonskär utanför Söderhamn - alla tre, liksom husen i Aspeboda - byggda av honom själv.

Ungefär en månad om året brukar han också vistas i USA - hos dottern Maria "Mimmi" som är proffs på LPGA-touren i golf.

- Men jag spelar ingen golf själv numera, säger Kjell. Det krävs för mycket träning, det har jag inte tid med.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons