Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet skuldsatta barn har minskat

Annons

I Sverige finns tio kronofogdemyndigheter. Dalarnas och Gävleborgs län hör till kronofogdemyndigheten Gävle.

Där har antalet skuldsatta barn minskat från 304 i december år 2003 till 161 i augusti 2005.

I Borlänge har 19 personer under 18 år skulder på totalt 165 042 kronor hos kronofogden. Antalet skuldsatta barn har minskat de senaste åren.

Roger Hällsten, controller på kronofogdemyndigheten i Gävle tror att minskningen beror på två saker.

- Dels har media skrivit om vad som händer med minderåriga med skulder. Jag tror att till exempel färre skriver bilar på sina barn nu mot tidigare. Dels att kommunerna meddelas när en minderårig får en skuld, säger Roger Hällsten.

Sedan 2004 kontaktas överförmyndaren i kommunen av kronofogden varje gång en person under 18 år skuldsätts. Något som alltså Roger Hällsten tror har hjälpt.

Störst skuld i Borlänge har en kille på 17 år. Han är skyldig 78 606 kronor.

- Ofta handlar det om skadestånd på grund av brott. Det är den vanligaste orsaken till att minderåriga får skulder. Men det handlar också ofta om kvarskatt, säger Hällsten.

En person under 18 år som skuldsätts utreds som vem som helst av kronofogden. Om personen har ekonomiska tillgångar eller inkomst måste skulden betalas.

- Skulderna lever kvar även när barnen blir myndiga. Efter en tid preskriberas de. Men preskriptionstiden kan förlängas hur länge som helst och skulderna följa med hela livet, säger Roger Hällsten.

Privata skulder, till exempel banklån, telefonräkningar och kontokortsskulder preskriberas efter tio år. En så kallad konsumtionsskuld, till exempel något du köpt på postorder eller en hyra ligger kvar i tre år. Skulder till staten har en preskriptionstid på fem år.

En betalningsanmärkning till följd av till exempel en skuld ligger kvar i tre år. Under den tiden kan det bli svårt att hyra lägenhet, låna pengar av banken eller skaffa ett mobiltelefonabonnemang.

I Dalarna finns för tillfället 77 barn med skulder på nästan en halv miljon kronor.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons