Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarar för 19,6 miljarder

Annons


- Men man försvarar inte vägarna automatiskt, fortsätter Lena Erixon.

- Det är ju så att de är dåliga i vissa fall. Man får väl försöka förklara varför.

Hur brukar du förklara det?

- Vad som har hänt är att vi har fått mer pengar för att bygga nya vägar, men inte för att klara drift och underhåll. Vi har släpat efter där, och det påverkar i första hand mindre vägar, som här i norra Sverige.

Lena Erixon är från Stockholm, men har tagit familjen med sig norröver för en tid. Först hamnade de i Solvarbo norr om Säter. I augusti köpte familjen Stora Hälla gård invid Lugnet i Falun.

- Jag trivs jättebra, både med arbetet och i Dalarna. Det är många som väljer att pendla, men det hade tagit alldeles för mycket tid.

- På fritiden är det ett lugnare tempo för familjen och så, inga bilköer. Allting tar längre tid i Stockholm, bara att ta sig in till banken till exempel.

Lena Erixon har haft Täby och Södertälje kommuner, Kommunförbundet och finansdepartementet som arbetsplatser innan hon rekryterades till Vägverket.

- Anledningen till att jag valde den offentliga sektorn från början är att jag är intresserad av samhällsfrågor och utvecklingen av de offentliga verksamheterna.

Lena Erixon tar upp ämnet att vara kvinna och chef på en, som hon trodde, utpräglat manlig arbetsplats, med gammal struktur. Hon hade sina farhågor, sådant hon fått berättat och sådant hon kände på sig. Men farhågorna har fått komma på skam.

- Det fungerar jättebra, men vi har för låg omsättning av personal. Det stora problemet är att många kommer att gå i pension snart.

Vad kan du förbättra på Vägverket, tror du?

- Man kan ställa krav på organisationen, att den ska vara tydlig. Det är särskilt viktigt i en offentlig verksamhet. I en privat organisation kan man läsa av resultatet på nedersta raden. Det kan vi inte här, eftersom vi inte ska drivas med vinstintresse, konstaterar Lena Erixon.

- Vi är väldigt planeringsinriktade i dag, men jag vill trycka på uppföljningarna.

Vilken är din främsta drivkraft?

- Jag vill åstadkomma resultat, jag tycker om att förändra och gå vidare. Jag är ingen kamrerstyp och skulle inte kunna hålla på med långsiktig planering.

Planering krävs det dock på hemmaplan. Med en stor gård, två egna hästar och tio hästar vilkas ägare hyr stallplats på gården.

- Det ska mockas och skötas. Vi har ett schema så vi turas om, de som hyr stallplats släpper ut alla hästar när det är deras tur, till exempel.

Huset på Stora Hälla gård byggdes 1860 och har 16 rum. Hon konstaterar med ett skratt att det är i alla fall ett långsiktigt projekt.

- Det är klart att jobbet tar mycket tid. Men jag skulle nog inte kunna sluta jobba och vara hemma. Jag tillhör de lyckligt lottade som ser fram emot att gå till jobbet, även om det kan vara tufft ibland.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons