Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anständiga löner eller (m)-politik?

Annons

Svar till Mikael Rosén,

den 25 mars.

När vi 2003 tog över ledningen av Falun var ekonomin i fritt fall. Prognoserna visade ett underskott på drygt 100 miljoner kronor. Vi vidtog ett antal åtgärder, bland annat beslutade vi att sänka de politiska arvodena. Detta var moderaterna emot.

Successivt har vi förbättrat kommunens ekonomi, och kan efter 2005 redovisa ett plus på 40 miljoner kronor. Under förra året ansåg vi och flera s-ledda kommuner att det var dags att slå fast en lägsta lön för våra anställda. Vi införde en lägsta lön på 15000 kronor. I år har vi valt att gå vidare och slagit fast att 15700 kronor ska vara den lägsta heltidslönen i Falu kommun.

Även detta har moderaterna och Mikael Rosén protesterat mot. De anser att det är fel att vi ska bestämma en minimilön och att vi "riskerar" att få högre löner än för motsvarande tjänster i privata näringslivet. Faktum är att kommunen i dag ofta har lägre löner än på den privata sidan.

15700 kronor är ingen hög lön. Det känns magstarkt att Rosén som har ett arvode som oppositionsföreträdare, på närmare tre gånger det aktuella beloppet, har invändningar. Alla ska kunna leva på sin lön. Vi vill att Falu kommun ska kunna leva upp till det måttot! Valet mellan anständiga löner och moderatpolitik är enkelt.

JONNY GAHNSHAG (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE, BARBRO ÖDLUND (S), VICE ORDFÖRANDE I KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT (PERSONAL- OCH VERKSAMHETSUTSKOTT)

Mer läsning

Annons