Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansökan om byggstart för Tre Toppar

Annons

Idre Fjäll, som är huvudman i projektet Tre Toppar, hade hoppats kunna göra en gemensam ansökan med Fjätervålen. Men tidigare i våras drog sig Fjätervålen ur samarbetet.

- Det beklagar vi, men det ändrar inte projektets inriktning, säger Jocke Johansson.

- Ska bygden kunna utvecklas, liksom de befintliga skidanläggningarna, måste vi skapa nya skidåkningsområden. Det är därför som Tre Toppar är så värdefullt, menar Jocke Johansson.

Enligt gjorda beräkningar skulle en utbyggnad skapa 350 nya årsarbetstillfällen, men framförallt trygga de som redan finns i området.

- Utan nya skidåkningsområden kommer vi att få det svårt att hänga med i konkurrensen om skidåkningsgästerna. För vår del innebär det inget problem kortsiktigt, men när nya investeringar ska ske behövs bättre intäkter, säger Jocke Johansson.

På Idre Fjäll har investeringarna varit stora de senaste vintrarna. Hotell, nya stugbyar och en sexstolslift samt ett pågående utbyte av snökanonanläggningen. Inom kort måste även övriga liftar ersättas med moderna liftar.

- Det vi tjänar på vintern ska täcka både investeringar och ge draghjälp till sommarsäsongen, fortsätter Jocke Johansson.

Idre Fjäll ligger mellan två av Skistars stora anläggningar, den i Sälen och den i Vemdalen. Framförallt Vemdalen har investerat stort och bland annat skapat ett nytt skidområde som direkt utmanar Idre Fjäll och Fjätervålen.

- Som läget är nu finns det just ingen mer skidåkning att bygga ut på Idre Fjäll. Det gör det däremot på Fjätervålen och på Städjan. Det är därför vi driver den här frågan, förklarar Jocke Johansson.

I nuläget jobbas det intensivt på att skapa det underlag som ska ligga till grund för ansökan om byggstart av projektet Tre Toppar.

- Vi ser det som ett samhällsprojekt som behövs för att den här delen av länet ska kunna överleva med bibehållen och helst utbygd samhällsservice.

Det arbete som sker nu är att färdigställa den ansökan om byggstart som inom kort ska lämnas in till länsstyrelsen.

- Vi har gått igenom de synpunkter på projektet som kommit in och tar nu upp en rad alternativ som föreslagits och efterlysts av olika grupper. Men då det handlar om skidåkning kvarstår ändå det alternativ som vi presenterade i miljökonskevensbeskrivningen. Den visar att det går att genomföra projektet på ett ekologiskt anpassat sätt och det kommer att säkerställa bygdens överlevnad, säger Jocke Johansson.

Fjätervålens nej innebär mer en teknisk förändring även om det känts bättre med en gemensam ansökan.

- Fjätervålen ansöker själva om att få förlänga sin skidlift till toppen på Fjätervålen där man fått tillstånd att bygga en toppstuga. Vi ansöker om att få bygga fram till samma topp från andra hållet.

- Förhoppningsvis kommer vi att vara överens om hur byggandet ska ske om vi får det tillstånd vi söker, säger Jocke Johansson.

Utöver förlängningen av den befintliga liften, längre in i naturreservatet, finns det även planer på nya skidområden på Fjätervålen. Därmed skulle en av Dalarnas bästa backar bli en riktigt intressant alpin skidanläggning.

Ett av skälen från Fjätervålen till att lämna projektet Tre Toppar var att ägarbolaget ville behålla den lugna atmosfären runt anläggningen.

- När det gäller byggnationer vid Fjätevålen är det något som styrs lokalt där, men visst skulle det bli mer skidgäster i backarna med Tre Toppar, menar Jocke Johansson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons