Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anser att friskola bör får starta

Annons

Ärendet ligger nu hos länsrätten i Stockholm som vill ha ett yttrande av Säters kommun över Skolstyrelsens krav på att stoppa kommunens överklagande. Skolverket anser att deras prövning av friskolans ansökan är riktig.

Säters kommun har framfört nya uppgifter för att försöka stoppa bidraget till friskolan men skolverket menar att de inte ändrar sitt beslut från den 27 december förra året.

Säters kommun anser att det inte finns plats för två skolor i samma område på grund av det vikande befolkningsunderlaget. Skolverket anser att det inte medför tillräckligt "påtagligt negativa konsekvenser" för kommunens skolväsende och hänvisar till skollagen (1985:1100).

Skolverket medger att en friskola påverkar kommunens långsiktiga planering och att det är "ofrånkomligt".

Skolverket noterar att kommunens befolkningsprognos visar 126 elever i Stora Skedvi år 2010. Friskolans verksamhet gäller 60 elever och det är ett tillräckligt eleveunderlag för Kyrkbyns skola på mellan 60 och 70 elever år 2010, anser skolverket.

Säters kommunen har i sin överklagan också betonat att friskolan skulle tvinga kommmunen att dra in tio lärartjänster. Fem lärare för det vikande elevunderlaget och ytterligare fem tjänster för att kompensera ökade lokalkostnader. Skolverket menar dock att kommunens farhågor är överdrivna.

Vidare noterar skolverket att kommunens budget för 2006 visar på ett överskott på 1,9 miljoner kronor och att ökade lokalkostnader för friskolan skulle uppgå till en miljon kronor.

Kommunen menar dock att överskottet är för litet och borde istället vara åtta till tio miljoner kronor.

Kommunen varnar för att extrakostnader för friskolan kan innebära neddragningar på grundskolan. Man betonar också att överblivna lokaler i Kyrkbyns skola inte kan hyras ut eller avyttras inom överskådlig tid. På detta svarar skoverket att kommunen tidigare sålt skolor och menar att även Kyrkbyns skola skulle kunna få en annan användning.

Kommunens prislapp för friskolan ligger på en miljon kronor per år. Skolverket anser att kommunen inte tillräckligt styrkt detta påstående och menar att Säter inte gjort det troligt att ökade lokalkostnader kan påverkas på lång sikt.

Skolverket fastslår slutligen att friskolan kräver att Säters kommun ska anpassa sin verksamhet och att svårigheterna är "relativt kortvariga" och inte av "bestående karaktär". Därför vill man att länsrätten avslår Säters överklagan.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons