Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anonym mordhotade Daniel Riazat från ett fejkkonto - åtalas

För ett halvår sedan mordhotades dalariksdagsledamoten Daniel Riazat på nätet. Mannen ska nu enligt Riazat åtalas.
– Ett skönt besked. Han trodde han var anonym bakom sitt fejkkonto, säger Daniel Riazat.

Annons

För dig som är pluskund:

Daniel gillar att göra avkopplande saker.

"Okej att reagera mot SD"

Trumps seger chockar dalabänken.

Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) från Falun.

I september i fjol blev dalariksdagsledamoten Daniel Riazat från Falun kontaktad på Twitter av en man som kritiserade honom för ett antal inlägg om Sverigedemokraterna.

– Han skrev att jag skulle sluta att kritisera hans parti. Jag svarade honom och frågade om han var rasist. Han skrev att det var han och att han stod för det. Jag lade då ut konversationen. Då skrev han "jävla invandrare" att jag var "illa ute". Och att "du ska dö", säger Daniel Riazat.

Mordhotet anmäldes direkt.

– Jag kontaktade Säpo och de tog vid. Tyvärr är detta inte första gången jag hotats och anmält det. Tyvärr har dessa hot oftast inte lett till något. Denne person hade ett anonymiserat namn, vilket gör det i praktiken omöjligt att veta vem det är. Men jag såg att han taggat sig i en speciell stad. Det vidareförmedlade jag till Säpo, säger han.

Dödshotet från september i fjol.

Under måndagskvällen återvände Daniel Riazat från en enskild riksdagsresa till Turkiet.

– Då ringde min Säpokontakt och meddelade mig att åklagaren beslutat sig för att åtala en man för mordhotet mot mig. Det känns mycket bra. Tyvärr befarade jag att det skulle läggas ned. Så blir det nu inte. De är en viktig signal mot de som hotar andra anonymt bakom en skärm, säger Daniel Riazat.

Tingsrättsförhandlingar ska enligt Riazat hållas i Umeå.

– När tingsrättsförhandlingarna blir av är ännu inte klart. Enligt Säpo så kommer jag att bli kallad dit till förhandlingar när det är dags. Det känns som att samhället på senare tid lyckats leda näthat till åtal i allt större grad än tidigare. Flera av mina vänner som hotats på samma sätt har också samma känsla. Det är bra. Hot och näthat är inte något vi ska acceptera, säger dalariksdagsledamoten Daniel Riazat.

DT har kontaktat tingsrätten i Umeå, som meddelar att de inte fått in någon stämningsansökan i ärendet. Brott mot riksdagsledamöter utreds av åklagarkammaren i Malmö.

Skärmdump från Daniel Riazats twitterkonto.

Mer läsning

Annons