Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu oklart om svensk i Etiopien

Annons

Utrikesdepartementet kallade på torsdagen på Etiopiens ambassadör för att få information om den 20-årige Umebo som misstänks sitta i etiopiskt fängelse sedan tre veckor tillbaka.

Familjens advokat Björn Hurtig skriver ett öppet brev till departementet där han ifrågasätter avsaknaden av information till 20-åringens anhöriga. Han frågar sig också vad som gjorts för att utreda ärendet.

Han hänvisar till det faktum att UD i ett tidigare fall inte informerat de anhöriga förrän efter en månad, trots att departementet då visste att tre svenskar, som satt fängslade i Etiopien, befann sig i Addis Abeba.

UD uppger för TT att svenska ambassaden i Addis Abeba fortfarande inte har lyckats få några uppgifter om mannen från de etiopiska myndigheterna. På torsdagen hade UD ett samtal med Etiopiens Sverigeambassadör för att öka trycket på landet att lämna ut uppgifter.

Björn Hurtig frågar också UD i brevet om regeringen kontrollerat om 20-åringen verkligen kommit fram till Addis Abeba. I det avseendet begär UD ett klargörande och svarar skriftligen: "Om det finns anledning att betvivla om mannen lämnat Sverige med det flyg som angivits av föräldrarna är det mycket allvarligt med tanke på de åtgärder som utrikesförvaltningen redan vidtagit."

20-åringen reste till Etiopien den 30 juni för att besöka släktingar men kan ha gripits redan på flygplatsen av etiopiska myndigheter. Mannen är född i Somalia, har levt i Sverige sedan 2002 och är svensk medborgare.

TT

Mer läsning

Annons