Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen Falubuss

Annons

Hon är inte den enda som ifrågasätter de bristande kommunikationerna mellan Leksand och Falun. I tio år har hon pendlat till Leksand. Nu börjar hon bli frustrerad. Hon pekar på bussförbindelserna mellan Rättvik och Mora. Där går ju inte bussarna tomma.

Hon tycker det är konstigt att Leksand, som håller sig framme som kommun i ett flertal olika sammanhang, inte har en direktförbindelse med Falun. Hon menar att det finns elever boende i Falun som hoppat av utbildningar i Leksand på grund av bristfälliga kommunikationer. Sedan finns det väl Leksandsungdom som pluggar på högskolan i Falun som också upplevt problemet.

I Falun finns lasarett och länsstyrelse. Margareta Wikström tror att bussförbindelse direkt till Falun skulle uppskattas av många Leksandsbor. En annan kategori är de ishockeyintresserade. Direktbussar mellan Falun och Leksand skulle säkert öka det publika intresset för elitishockeyn.

Till Mora och Borlänge är förbindelserna ypperliga, fortsätter Margareta Wikström. Där körs till och med bussar parallellt med tågtrafiken. Varför inte istället satsa på en direktbusslinje mellan Leksand och Falun? Tågförbindelserna är det inga problem med. Det är på bussidan det brister.

- Det borde naturligtvis finnas intresse både i Leksand och Falun, säger kommunens kollektivtrafikansvarige Lars-Olov Nygårds.

Hans uppdrag var förra året att syna förutsättningarna för en direktbuss via Sågmyra. 700 000 kronor skulle det kosta. Kommunstyrelsen tyckte det var för dyrt och sa nej. Istället vill man avvakta Dalatrafiks upphandling med kommuner och landsting. En ny upphandling som träder i kraft den 1 juli 2006.

Lars-Olov Nygårds pekar på att det finns förbindelser med Falun i dagsläget. Problemet är att förbindelserna sker via Rättvik eller Borlänge. En resa som i snitt tar 1,20 timmar.

- Det är det som är problemet. En restid på 45-60 minuter är acceptabelt.

Centerpolitikern Christer Swedhs är skeptisk till en framtida direktbusslinje till Falun.

- Det kostar för mycket och det är för få resande.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons