Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler undersköterskor riskerar bli utan jobb

Annons

För kravet om att minska organisationen med drygt 44 tjänster ruckar inte arbetsgivaren på.

Det innebär alltså att ännu fler än det tidigare uppgivna antalet på 25 undersköterskor hamnat i riskzonen jämfört med ursprungsförslaget.

-Det är bedrövligt. Nästa vecka går flera av våra medlemmar på semester och vet ingenting som framtiden. Vi fick inga förslag presenterade om vilka erbjudanden som landstinget har för de som drabbas, säger Helena Bååth, Kommunals ordförande i Lud- vika.

Kommunal vägrade att acceptera förslaget och begärde en konsekvensanalys av vad det innebär.

-Det handlar mycket om vilken nivå vården i Västerbergs- lagen ska ligga på i framtiden. Det avgör fördelningen mellan sjuksköterskor och undersköterskor.

Stefan Larsson, ordförande för Vårdfacket i Dalarna, var förstås nöjd med utfallet av förhandlingen.

-Det blir fler sjuksköterskor både på dagen och natten på Ludvika lasaretts medicin- och geriatrikavdelningar. Kompetensen och flexibiliteten ökar därmed, hävdar Larsson.

Han anser att fler sjuksköterskor istället för undersköterskor medför att vården i Ludvika står bättre rustad för framtiden. Samtidigt tror han att man kan und-vika extralösningar och övertid på ett bättre sätt.

Att konsekvensen blir att fler undersköterskor drabbas, beklagade Stefan Larsson men han hoppas att kommunen ska kunna ta ett ansvar och rekrytera undersköterskor till hemsjukvården.

-Det har vi inte diskuterat men det har jag svårt att se, att kommunen skulle kunna anställa undersköterskor. I hemsjukvården finns det bara distriktssköterskor, säger Helena Bååth.

-Vi vet inte alls vilka erbjudanden våra drabbade medlemmar kan få. Även om det kanske kan bli aktuellt med pensionserbjudanden kanske inte så många har råd att gå hem i förtid. Med de dåliga löner vi har blir det ju inte mycket kvar om man går ned till 75-80 procent i ett pensionsavtal.

Helena Bååth har gjort en genomgång av åldersstrukturen hos de undersköterskor som är anslutna till Kommunal i Ludvika och konstaterat att ett 40-tal är 60 år och äldre.

Närsjukvårdschefen Jens Beronius bekräftar att fördelningen mellan berörda sjuk- och underskötersketjänster förändrats jämfört med ursprungsförslaget.

-Men jag vill inte kommentera den i detalj eftersom inte all personal blivit informerad än.

Enligt Jens Beronius arbetar landstingets personalavdelning för fullt med att ta fram olika erbjudanden till de som riskerar att mista jobben och att de möjligen kan presenteras på tisdag. Att en del sjukvårdspersonal får gå på semester i ovisshet är något som Jens Beronius tycker är tråkigt men inte mycket att göra åt:

-Det är alltid jobbiga besked när de än kommer och vi jobbar på så fort som möjligt för att kunna gå ut med mer information.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons