Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler laxar i Österviken

Annons

För fem år sedan tvingades Slotts Lax dra tillbaka sin ansökan om utökad fiskodling i Österviken. Den gången var motståndet för massivt.

Flera av kritikerna fanns med vid det första samrådsmötet som hölls för ett par månader sedan, men lyckades inte avskräcka bolagets representanter som går vidare.

- Mötet blev enligt förväntningarna. Det är samma personer som hörs, men det finns många som är positiva också, säger Patrik Slott.

En ansökan om tillstånd har redan lämnats till länsstyrelsens miljöenhet och länsfiskedirektör Ulf Pierrou. Om bolagets ansökan är välskriven och komplett kan ett tillstånd vara inom räckhåll redan till sommaren. Såvida ingen överklagar...

- Om och när vi får tillstånd vet vi inte, men om vi väl får det tar det tre år att komma upp i full produktion, förklarar Patrik Slott som anlitat en rad experter för att driva processen - experter som dessutom ger satsningen sitt fulla stöd.

- Vi går på deras rekommendationer och måste bara pröva det här. Det är framåt vi måste för att få ekonomisk stabilitet i företaget, säger Slott.

Ulf Pierrou och miljöenhetens handläggare Stefan Tansbo bedömer bolagets ansökan utifrån två lagstiftningar, fiskelagen respektive miljöbalken.

Den tänkta ökningen kan synas stor, men enligt Pierrou är inte en produktion om 600 ton lax per år särskilt stor. I till exempel Finland odlas lax i både söt- och bräckvatten i betydligt större omfattning.

Men det är just storleken som får motståndarna att rasa. Ett av deras tyngsta argument är att fiskodlingen tar död på bliktan (dialektalt namn för siklöja), ett dilemma som Pierrou med all sannolikhet måste ta ställning till i samband med ansökan.

- Jag kommer helt säkert att få titta på den frågan, även om bliktaproblematiken är betydligt äldre än fiskodlingarna i Siljan. Sjöar med och utan fiskodlingar beter sig på precis samma sätt runt om i landet. Varför vet vi inte idag, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons