Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en Säter-skötare avskedad

Ytterligare en skötare vid rättspsyk i Säter har avskedats. Landstinget anklagar mannen för att ha utsatt en manlig patient för våld.

Annons

Men Kommunalfacket kommer att driva ärendet till central förhandling.

– Det var i höstas som skötaren vid två tillfällen utdelade slag mot patienten. Det är extra anmärkningsvärt eftersom patienten delvis var fastspänd och oförmögen att ta sig därifrån.

Det säger Ulf Cristoffersson, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Den avskedade mannen har tjänstgjort inom psykiatrin i närmare 40 år.

– Han har vid ett tidigare tillfälle fått en skriftlig varning för en annan typ av händelse, uppger Cristoffersson.

Kommunal Bergslagens ombudsman Annica Lernholt konstaterar att tisdagens förhandling slutade i oenighet.

– Vi har olika uppfattningar om händelseförloppet och gör olika tolkningar. Vi kommer att ta det till central förhandling. Det är väldigt viktigt att få klarhet i vad som gäller arbetsrättsligt i sådana här frågor. I det här fallet anser vi att det inte finns saklig grund för avsked.

– Vi vill framöver också med arbetsgivaren diskutera arbetsmiljön och stämningen på den här kliniken. De måste jobba mera förebyggande, de anställda måste känna en trygghet i hur man ska hantera olika situationer, betonar Annica Lernholt.

Ulf Cristoffersson tycker inte att det är konstigt att facket och arbetsgivaren har olika uppfattningar om händelseförloppet. Det är ganska naturligt, menar han.

– Ibland har man olika uppfattningar. Men vi känner oss trygga i vår bedömning med tanke på vittnesmålen från annan personal.

Cristoffersson betonar att patientsäkerheten alltid är prioritet ett.

– Vårt andra ansvar är samhällsskydd och vårt tredje ansvar är arbetsmiljön och vi kan aldrig göra avkall på någon av dessa tre delar.

Inom kort ska Kommunal och landstinget också tvisteförhandla om det avskedande som DT skrivit om de senaste dagarna och som handlar om att en manlig skötare påstås ha tryckt upp en patient mot en garderobsdörr och låst in vederbörande.

– Det är de två fall som är aktuella och jag hoppas verkligen att det inte blir några fler, säger Ulf Cristoffersson.

Mer läsning

Annons