Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en partikamrat överger Bush

Annons

Ytterligare en framträdande medlem av Republikanska partiet bröt på torsdagen med president George|W Bushs Irakpolitik. Avhoppen får demokraterna att vädra morgonluft och planera nya attacker mot Bushs strategi.

Peter Domenici, senator för New Mexico sedan mer än tre decennier, var den tredje inflytelserike republikanen på tio dagar som offentligt opponerade mot Bushs linje att på kort sikt öka den amerikanska militära insatsen i Irak.

Han förklarade att han inte förespråkar en omedelbar truppreträtt, eller minskade anslag till krigsinsatsen.

Han anklagade Iraks regering för att inte göra minsta framsteg mot att ta över ansvaret för säkerheten i landet och beskyllde Bagdad för att inte ens erkänna de offer som de amerikanska soldaterna gör.

Domenici antydde att han ställer sig bakom ett förslag i senaten om att följa rekommendationerna som en grupp under James Baker, Iraq study group, lade fram förra året. Den tvärpolitiska gruppen föreslog en plan med syfte att slussa hem de flesta amerikanska soldaterna från Irak fram till mars 2008.

I förra veckan chockade Richard Lugar, republikanernas tyngsta företrädare i senatens utrikesutskott, Washington genom att säga att han inte tror på Bushs Irakstrategi. En annan republikan, George Voinovich, rekommenderade en avveckling i Irak.

Bush själv vädjade så sent som i tisdags om att hans strategi att skicka ytterligare 30|000 soldater till Irak för att stävja våldet, skulle ges en chans.

Avhoppen i Bushs eget parti får demokraterna att känna segervittring och förbereda ett nytt försök att förmå kongressen att ändra Irakpolitiken och börja ta hem de amerikanska soldaterna.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att det är osäkert om de republikanska rebellerna är beredda att rösta för ändrad kurs i Irak.

TT

Mer läsning

Annons