Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en felfaktura

Annons

Carl-Erik Östh säger att han bara kör sin BMW 320 cabriolet under somrarna, resten av tiden är den avställd. Trots det fick han tidigare en faktura på trängselskatt för att han påstods ha kört in i centrala Stockholm. Efter att han kontaktade Vägverket ströks fakturan då försöket med trängselskatter just påbörjats.

- Nu när jag ringde fick jag beskedet att det bara var att betala, de har kort på mina registreringsskyltar, säger Carl-Erik Östh.

Han misstänker att någon har fejkat sin egen skylt med tejp och att detta kan vara en förklaring varför det ser ut som hans registreringsskylt har fotograferats i Stockholm. Om han betalar tycker han också indirekt erkänna sig ha kört en körförbudsbelagd bil.

- Den lilla människan har inget att säga till om, säger Östh som nu funderar på om han ska skicka in registrerinsskyltarna till länsstyrelsen för att slippa få fler fakturor i brevlådan.

Tidningen kontaktade Louise Jarn Melander, informationsansvarig för försöket med trängselskatter på Vägverket.

- Det kan vara så att någon annan stulit hans skyltar eller kopierat dem. Det han ska göra är att betala och sedan begära omprövning. Det här ska inte behöva hända så många gånger till då Skatteverket håller på att införa ett verktyg, ett datastöd, för att kunna få en lista och bevaka fordon som är rapporterade på det här sättet, säger Melander till tidningen.

Hon säger att Skatteverket sedan gör en omprövning av beslutet och om de konstaterar att någon har kopierat skyltarna så kommer myndigheten att ha bevakning på detta. Syftet med detta är att inte flera felaktiga fakturor ska gå ut till en drabbad bilägare.

Om inte Skatteverket kan konstatera att fakturan har skickats ut felaktigt så är det bilägaren som måste bevisa att han/hon inte kört in i Stockholm den aktuella dagen.

- Bilägaren får bevisa vad han/hon gjort den dagen och plocka fram den bevisning man har och som är relevant i sammanhanget, säger Melander.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons