Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annan till Tällberg

Annons

Kulturpersonligheter, beslutsfattare, och företagsledare från hela 62 länder kommer då till Siljansbygden för att diskutera världsproblem.

Sammanlagt kan besökarantalet komma att överstiga 700 personer.

- Vi har goda erfarenheter från liknande forum som har lett till böcker, artiklar och tankar, säger Bo Ekman, Tällberg Foundations grundare.

Programmet inleds den 29 juli med en världsmusikfest med artister som Latin Kings, Lisa Nilsson, indiska Shubha Mudgal och Black Noice, i Sammilsdal i Leksand. Men det är i Tällberg som det kommer att brainstormas om världsliga frågor som rör politik, miljö, fattigdom, kultur, vetenskap, ekonomi och media. Inga fjuttiga ämnen direkt. De här frågorna ska stötas och blötas i plenarmöten, workshops och både små och större diskussionsgrupper.

Kofi Annan deltog senast i Tällberg 1996. Då föddes idéerna om FN:s program för strategiskt samarbete med globala företag.

- Det som är positivt är att diskussionerna förs öppet för allmänheten i ett stort cirkustält uppe i Holen, säger Bo Ekman.

Över 400 ledare från hela världen kommer att mötas och enligt Bo Ekman ska de försöka hitta lösningar på världens problem.

Med på listan bland kända besökare finns FN-ambassadören Mary Robinson, Georgiens president Mikheil Saakashvili, prins Hassan av Jordanien, Kroatiens president Stepjpan Mesic och kulturpersonligheter som Barbara Hendrix och Tomas Tranströmer. Sveriges kung och drottning har också lovat att delta under två dagar.

30 lokala organisationer och Leksands skolor är inblandade i aktiviteter under forumet.

Den 3 augusti avslutas Tällberg Forum 2005 med en galaföreställning i Dalhalla och med tal av den svenske diplomaten Jan Eliasson som i september tillträder som ordförande i FN:s generalförsamling.

Medverkar gör även svenska EU-kommissionären Margot Wallström och Hans Blix, ordförande i kommissionen om massförstörelsevapen FN:s vapeninspektörer.

Vad kostar Tällberg Forum skattebetalarna, Bo Ekman?

- Leksand, länsstyrelsen och Region Dalarna går in med två miljoner kronor. Projektet heter Öppna Dalarna. Resten bekostas av sponsorer, privata företag, stora internationella företag och utbildningsdepartementet.

Hur kan forumet påverka världsläget?

- Min förhoppning är att det ska leda till nya insikter och att man ska hitta lösningar på konflikter. Det är bra tajming eftersom vi har en krisartad Europaprocess bakom oss och även FN är i djup kris.

Vad blir det för mat och var ska alla bo?

- Första kvällen bjuder vi på gästabud med fäbodtema. Det ska kokas kaffe över öppen eld, bjudas på ärtbulla, färskost och lax från Siljan. Och så skogens alla bär och frukter förstås.

Besökarna ska främst bo i Tällberg, men en del besökare kommer även att få bo på hotell i Leksand och Rättvik.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons