Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Westberg

Annons

Författaren Anna Westberg, Tällberg, har som tidigare meddelats avlidit efter en tids sjukdom.

Hennes närmaste är dottern Kajsa och Guillermo, sonen Kasper, brodern, musiker Hans-Erik Westberg och Birgitta samt Gun Kyhle, Leksand.

Anna Westberg föddes i Gästrikland 1946.

Hon växte upp i Kungsgården på åsen, gick i realskolan i Storvik, där hon i svenska hade författaren Per Gunnar Evander som lärare.

I Sandviken tog hon studenten mot mitten av sextiotalet, innan hon reste utomlands, till Paris och till Rom. Hon blev fil kand vid Stockholms högskola 1970. Arbetade sedan som kulturskribent på bl a Arbetaren och Allt om Böcker.

Från 1986 skrev hon från Paris för Aftonbladets kultursida, i Dagens Nyheter och senare tidskriften Moderna Tider.

Åren 1978-82 ingick hon i Författarförlagets styrelse och redigerade tillsammans med Marie Louise Ramnefalk Kvinnornas litteraturhistoria.

Anna Westberg debuterade 1978 med romanen "Paradisets döttrar". Den utspelar sig i uppväxtens Åshammar och i nästa bok, "Gyllene röda äpplen", är handlingen förlagd till Stadshotellet i Sandviken, där två unga kvinnor arbetar i en tuff och mansdominerad bruksmiljö.

Novellsamlingen "Bror min och jag" förebådar hennes storartade genombrott 1980 med "Walters hus", en fullödig roman, skriven med känslig intelligens och egenartad, språklig styrka.

Hennes berättarröst var nu helt hennes egen, med en ton av svensk magisk realism. Walters hus utkom i flera upplagor och prisbelöntes.

Hennes sökande ljus förde henne vidare ut i världen.

Hon var som få människor jag känt djupt upptagen av att finna orden och satsade storslaget hela sin tillvaro på skrivandet.

1983 satte hon sig och sina två barn på ett flyttlass ut i Europa.

I nästa bok, "Sandros resa", har hon bytt litterär miljö. Den utspelar sig i Italien, i en syditaliensk hamnstad och i Rom.

Bokens flödande penseldrag gav författarskapet nya dimensioner. Sandros resa är, skriver hon själv, "en rit i dödens skugga", och i efterföljaren, den vingbreda "Maria Moder", förflyttar sig kvinnan, huvudpersonen, hem till Sverige från ett dramatiskt liv.

Författaren hade då återvänt hem efter de många åren utomlands. Tempot är stillsammare, mer dröjande, mer smärtsamt.

Hennes lilla barnbok "Jesper" följde därefter. Den skildrar en medeltidsby fem mil söder om Paris, där Anna levt i sex år med sina två barn Kajsa och Kasper, och dit många vänner ofta drog. "Vargtagen", ett par år senare, utspelar sig också i samma by. Romanen är ett ofta våldsamt passionsdrama mot söndervittrande murrester och sotiga franska takbjälkar.

Romanen "Tango" hämtar sin miljö från Dalarna, medan hon återvänder till kontinenten i "Två kvinnor och en man i Paris".

Jag träffade Anna Westberg första gången på en förlagsfest.

Hon var vacker som en fransk aktris i rävskinnsjacka och förundrad, som ett torparbarn kan vara, över det ymnighetshorn som denna tid östes över unga författarbegåvningar i Sverige, varav hon var en.

Därför blev det en smärtsam tröskel att komma över, när hon tolv år senare hade återvänt och kände sig bortdefinierad från den stora författarfamiljen och fick erfara att hon inte längre var välkommen till sitt stora förlag.

I en kultur som vår, där människan den mörka årstiden kan drabbas av behov "att gråta eller eljest taga sig ett glas brännvin", har telefoner, musik och språk en benägenhet att plötsligt tystna.

Efter förflyttningar och uppbrott likaså, i synnerhet om man som författarröst knutits till en bestämd plats eller miljö, ett landskap, en ort.

Ett högt pris för Anna Westberg, som lärt sig handskas med flera andra språk än sitt gästrikemål.

Som författare och människa var Anna solist. Det fanns hos henne en jordnära storslagenhet och drastisk humor, men även mörka bråddjup i kaos' närhet.

Förkunnelsen i de sju böcker hon hann skriva handlar ofta om självutgivelse.

En självutgivelse som i det privata kunde hota den mästerliga skaparkraft, som hon besatt.

Gertrud Gidlund

Mer läsning

Annons