Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna gick under jorden

Annons

Det var under 1990-talet som Anna insåg att förhållandet inte fungerade. Den man hon levde med visade upp sidor av sig själv som hon inte klarade av att leva med. Bland annat en stark svartsjuka, som just då styrde hela hennes tillvaro.

Därför ville hon separera.

Men det ville inte han.

- Han började förfölja mig. Trots att jag lämnat honom hade han fullständig kontroll på vad jag gjorde och var jag befann mig. Bland annat letade han alltid upp min bil och spårade mina fotsteg i snön, minns hon.

Han uttalande aldrig några hot mot henne. Och han utsatte henne inte för våld. Men hon kände sig ändå så trängd av hans agerande, den ständiga förföljelsen, att hon till slut ringde polisen och anmälde honom.

Det var första steget mot en skyddad identitet.

- Jag vidtog också en rad andra åtgärder. Flyttade, ändrade mitt namn, skaffade hemligt telefonnummer och bytte hårfärg, säger hon.

Skyddsmurarna Anna byggde runt sig tog inte bort rädslan. Långt efter det att hon valt att gå under jorden, var hon ständigt rädd och nervös för att han skulle hitta henne.

Först flera år senare kände Anna att hon vågade slappna av och börja leva ett någorlunda normalt liv igen. Men hon var hela tiden medveten om att hon måste tänka på allt hon gjorde och att aldrig lämna ut för mycket information om sig själv till andra människor.

För hela tiden fanns en risk att fel person skulle få veta. Att han skulle hitta henne.

Och så är det fortfarande.

Men rädslan har avtagit med tiden.

-Jag är inte ständigt nervös längre och nu tycker jag att jag kan leva ett ganska normalt liv. Tack vare min skyddade identitet, måste jag säga. Utan det hade det inte varit möjligt.

Fotnot: Anna är ett fingerat namn

Mer läsning

Annons