Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna, 91 år, hemskickad mitt i natten

Annons

- Så här ska det inte få gå till, säger hennes make John Forsberg. Och han får medhåll av doktorn.
Det blev en riktig mardrömsresa för 91-åriga Anna Forsberg, Näset, i fredags kväll.
Hon hade så ont i magen att hon behövde träffa en doktor. Maken John, som sköter sin ofärdiga hustru, ringde och ordnade det hela och sade särskilt till om att hon behövde bäras ut med bår till sjuktransporten.
Vid femtiden lämnade hon hemmet, men hade inte hunnit äta ordentligt innan hon for. Hon bars ut på bår till sjuktransporten som gick hur bra som helst.
Hon blev omhändertagen av sjuksköterskor som tog alla behövliga prover. Men sedan började problemen.
- Trots att jag sade att jag var hungrig så fick jag ingen mat, säger hon.
Hon fick inte heller träffa någon doktor. I varje fall inte förrän klockan var tolv på natten.
- Han sade att det inte var något allvarligt fel på mig och att jag skulle få åka hem, berättar Anna, som sade att hon ville stanna kvar över natten, eftersom hon var så trött och hungrig.
- Men det gick inte sade han och ordnade sjuktransport, säger Anna.
- Jag trodde att jag skulle få ligga på en bår också på tillbakavägen, säger Anna, som har skadat ett knä för något år sedan, så att hon bara kan gå kortare sträckor mellan matbordet och sängen.
Men det blev ingen bår. Hon fick sitta i sjuktransportbilen, vilket var jobbigt, men det gick, bara hon hade fått hjälp att komma in i bilen. I bilen fanns även en annan patient, på en bår.
När klockan var närmare ett på natten kom hon hem till bostaden där 82-årige maken John klivit upp ur sängen för att hjälpa chauffören att få ut Anna ur bilen och in i huset.
För att få ned henne för de höga trappstegen i sjuktransporten var både chauffören och John tvungna att ta tag i Anna och lyfta henne ned i rullstolen.
- Nu har jag så ont i sidan, troligen knäckte jag ett revben, säger Anna och berättar att hon nu har svårt att andas in djupt.
Annas mage blev bättre sedan hon fått medicin.
- Men nu har jag så ont i sidan att jag absolut inte skulle klara av att åka bil, som jag fick göra på hemresan, säger hon.
Den läkare som beslutade att skicka hem 91-åriga Anna mitt i natten, hungrig och trött, var Viktor Vanjura.
- Ja, det känns lite fel att vi skickade hem henne mitt i natten och jag beklagar att det tog så lång tid samt att hon inte fick något att äta, säger han.
- Rent medicinskt fanns inga skäl att hon skulle ligga kvar och vi hade ingen platsbrist just då.
- Jag brukar ibland lägga in patienter som har långt att åka om det är sent, men jag gjorde inte den bedömningen i det här fallet, och det får jag ta på mig, helt enkelt, säger Viktor Vanjura.
Björn Rehnström
0251-103 01
bjorn.rehnstrom@daltid.se

Mer läsning

Annons