Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann drömmer om en bok

Annons

Ann Beskow har varit Orsas kommunalråd i snart elva år, vilket är tre mandatsperioder och längre än något annat kommunalråd i Siljansregionen.

- Jag ser livet i fyraårsperioder, det här är inte ett jobb utan ett förtroendeuppdrag, säger Ann Bes-kow som ännu inte bestämt sig för om hon ska kandidera till nästa års val.

Ann Beskow föddes den 27 juli 1945 i Romanäs, utanför Tranås i Småland. Hennes far var läkare och arbetade med tuberkulossjuka. Ann har fem syskon och är yngst i syskonskaran. Vid 15 års ålder flyttade familjen till Göteborg och Ann började läsa latinlinjen vid gymansiet där. Därefter följde korta studier i psykologi innan hon började läsa till sjukgymnast i Lund. Hon var färdig sjukgymnast 1966 och jobbade en del som det innan hon träffade sin livskamrat Johan Berlekom i Göteborg 1968. De gifte sig efter några månader och 1970 gick flyttlasset till Orsa.

- Både jag och Johan har stora familjer och kände att vi ville ha ett eget liv. Vi pekade ut några orter på kartan, bland annat Haparanda och Malung, men valet föll på Orsa.

Maken Johan Berlekom har släktband i Orsa genom Aborelius-släkten. Bland annat så ritade Johans morfar, passande nog, Orsas kommunalhus. Efter flytten till Orsa arbetade Ann som sjukgymnast vid Mora lasarett, där hon också varit chefsgymnast. Hon har än i dag kvar sin sjukgymnasttjänst där även om hon inte jobbat på flera år.

Mellan 1973, då äldsta dottern Sara föddes, och 1987, då yngste sonen Aron föddes, har Ann varit mammaledig i omgångar. 1977 föddes Hedvig, 1979 kom Nanna och 1981 Adrian. Ann startade sin politiska bana 1974 genom att hon dels deltog i en studiecirkel om kommunalpolitik, dels att hon blev ersättare i skolstyrelsen.

- Sedan blev det bara mer och mer.

Under slutet av 70-talet och 80-talet var Ann ordförande i både skolstyrelsen och socialnämnden. 1989 till 1955 satt hon med i landstingets kulturnämnd.

- Det var väldigt lärorika och roliga år. Att hålla på med politik med konstnärer och andra kulturarbetare var en väldig utmaning.

När hon blev tillfrågad om kommunalrådsposten stod hon i valet och kvalet mellan att anta förtroendet eller att fortsätta i kulturnämnden. Vad hon valde har väl ingen missat.

- Det kändes som ett starkt förtroende att bli tillfrågad, en väldigt spännande utmaning och jag har aldrig ångrat mitt beslut.

Nämn något som varit extra positivt under dina år som kommunalråd?

- En sak som känns tydligt är Orsaskolans mediaverkstad som varit en viktig fråga för mig. I kulturnämnden beslutade vi att alla kommuner som startade en mediaverkstad fick ett ekonomiskt bidrag till det. Det tog jag med mig till Orsa och det är jätteroligt att vi har den mediaverkstad vi har vid Orsaksolan i dag, den är viktig för många.

- En annan viktig sak är att jag försökt hålla ett bra politiskt klimat utan bråk och tjafs.

Nämn något negativt?

- Det jag minns som det värsta är att det i många perioder, samtidigt som det varit väldigt roligt, också varit väldigt slitigt och så mycket att göra. Då får man sortera det som är viktigast.

Att fylla 60 år tycker Ann känns konstigt.

- Jag har svårt att förstå att jag faktiskt tillhör den ålderskategori som jag gör, det ska bli skönt när födelsedagen är över.

Den stora dagen firas med släkt, vänner och arbetskollegor.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons