Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Britt sadlade om

Annons

I ett avlångt kontor med träkatter i fönstret sitter Ann-Britt Svensson och pratar i telefon.

- Vänta lite, jag ska bara stänga dörrarna och slå av telefonen så att vi får prata i fred, säger hon.

Ann-Britt berättar att hon blev färdig undersköterska 1976 och har jobbat inom äldrevården sedan dess. Först på Hällsjöhemmet och sedan på Vinkelhaken. 2001 fick hon ett erbjudande via facket att gå ABF-skolan.

- Jag hade ingen plan utan var bara allmänt sugen på att plugga något, säger hon.

ABF-skolan är till för dem som har tvåårig gymnasieutbildning eller mindre och innebär att man en dag i veckan läser matte, svenska, engelska och samhällskunskap.

- Matte och svenska var inga höjdarämnen i skolan förut och jag var lite rädd för att inte klara dem, men det gick bra och blev kul så fort jag börjat.

Studierna gav mersmak och Ann-Britt fortsatte på komvux och högskolan där hon i fjol tog en fil kand i sociologi efter tre års heltidsstudier.

- Det hade jag inte kunnat tro när jag började. Men nu skulle jag kunna gå i skolan resten av mitt liv. Det är en bekväm tillvaro och även om det är mycket att göra får man mer fritid eftersom man lägger upp arbetet själv, säger hon.

Under studiernas gång visste Ann-Britt inte riktigt var hon ville jobba, bara att hon ville ha hand om personalfrågor.

För drygt ett år sedan började hon på tjänsten som enhetschef på Åkershem där hon basar över cirka 50 personer.

- Visserligen går man väl inte hem hos alla, men det är många som uppskattar att man har vårderfarenhet och vet vad som kan vara svårt.

Hur tycker du själv jobbet är?

- Det är tufft, mycket att göra och mycket nytt fortfarande. Fast jag vet inte hur länge man kan skylla på att man är ny, säger Ann-Britt och skrattar.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga som chef?

- Att ha vårderfarenhet är bra och sedan försöker jag vara mer som ett stöd och inte detaljstyra utan låta personalen själv ta ansvar, men jag går in som chef när det behövs.

Kommer du att studera mer i framtiden?

- Alla enhetschefer har läst tio poäng socialrätt under året. Och jag skulle kunna tänka mig att läsa sociologi eller socialpsykologi på någon kvällskurs i framtiden. Men just nu orkar jag inte.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons