Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Britt för arvet vidare

Annons

Det snöar sakta över fälten utanför Ann-Britts vävstuga i Gulleråsen. Den grå ladan avtecknar sig vackert mot det vita. Bleka vinterfärger, vitt och grått, det vill Ann-Britt väva nästa gång.

Hon designar allt själv. Möbeltyg, draperier, dukar, handdukar, mattor och kuddar. Allt som går att väva gör Ann-Britt och det är en tillvaro hon kämpat för under många år av sitt liv.

Redan när Ann-Britt var liten flicka, lärde hon sig väva av sin mamma. De flesta flickor i Guller-åsen fick lära sig hantverket, men mycket av den gamla generationers kunnande är på väg att försvinna. Därför är Ann-Britts vävstuga ett sätt att föra kunskap vidare och låta värdefulla kunskaper leva.

- Jag var egen företagare redan som 17 åring och arbetade tillsammans med min man Åke. Vi hade 20 anställda i Åmål i Dalsland där vi gjorde plastmattor. Jag arbetade också som kokerska i 25 år och hade ett eget hembageri, säger Ann-Britt.

Genom åren arbetade och sparade Ann-Britt. Drömmen var att komma hem till sitt föräldrahem och väva. Så blev det. Efter 35 år flyttade Ann-Britt hem, något hon längtat efter sedan länge.

- Min dröm gick i uppfyllelse och jag är så nöjd med tillvaron, säger hon och berättar om Åke som gick bort, men minnet av kärleken är stark och levande.

- När jag kom hem började jag med att renovera boningshuset. Där ladan, ladugården och stallet var, byggde jag vävstugan. Jag har tio vävstolar och ovanför vävsalarna bor eleverna när de är här på kurs.

För att verkligen lära sig väva ordentligt behöver eleverna en vecka i vävstugan. På den tiden får de den riktiga insikt i vävning som Ann-Britt vill förmedla.

Att väva är också en lisa för själen, rogivande, avslappnande, lugnande.

- Många tar semester och kommer hit, bor här, väver, umgås och äter gott. Vi gör utflykter till olika sevärdheter och har mycket trevligt, berättar Ann-Britt.

Att skapa en trivsam miljö, bjuda på riktigt god mat och skapa hemtrevnad är något Ann-Britt tycker är mycket viktigt.

- Och jag bakar allt bröd själv, säger hon.

Närmast ska Ann-Britt vara med på Rättviks marknad, ha kurser, skicka i väg det senaste arbetet, ett draperi av ull, vävt i rosengång. Det kommer i fortsättningen att hänga i ett hus i Italien.

Det brinner i järnkaminen och runt omkring finns allt det fina, vepan med mönster från Sunnanhed, duk av sammet och mera dräll. Bara en kort promenad med hunden, sedan ska hon fortsätta väva.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons