Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann Beskow: "Jag andas försiktig optimism"

Annons

Förslaget om att göra ett försök med lokalt inflytade över rovdjurspolitiken och en ändring av paragraf 28 så att även jägare och fäbodbrukare kan ingripa innan deras djur blir direkt angripna kommer från kommunalrådet Ann Beskow (s).

Nu lovade jordbruksministern Ann-Christin Nykvist att ett sådant försök ska genomföras. Fast hon presenterade inga detaljer.

- Det känns bra, jag andas en försiktig optimism, säger Ann Beskow som lyssnade på presskonferensen med Ann-Christin Nykvist i torsdags.

- Jag kände igen en del från vårt upprop På rätt spår, berättar Ann.

- Ta landsbygdens befolkning på allvar och gör ett försök under tre år. Låt oss vara med och ta ansvar och låt oss tillsammans värna mångfalden, fäbodnäringen, jaktintressena och rovdjuren, skrev Ann Beskow och Anders Björklund i På rätt spår.

Ett upprop som de arbetade fram i nära samarbete med olika grupper i Orsa.

Kommunalråden i angränsande kommuner anslöt sig sedan till På rätt spår, uppropet som presenterades för Ann-Christin Nykvist om som hon tydligen tagit intryck av.

- Försöket ska genomföras i något rovdjurstätt område och det kan bli fråga om att tillåta någon form av skyddsjakt som den enskilde har ansvar för, berättade Ann-Christin Nykvist på presskonferensen.

- Det här är ett stort steg framåt och jag hoppas att försöket genomförs här hos oss, säger Ann Beskow.

Att den specielle utredaren Hans Jonsson förklarade att han ska höra alla tänkbara intressenter och arbeta för ökad samverkan mellan dem samt försöka hitta en balans mellan människors oro och en ansvarsfull förvaltning av rovdjuren, tyckte Ann Beskow lät förhoppningsfullt.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons