Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmält behandlingshem får godkänt

Annons

Trots att två ensamma flyktingbarn, pojkar från Afghanistan, riktat skarp kritik mot ett privat behandlingshem i mellersta Skåne finner länsstyrelsen efter en tillsyn inte skäl för vidare åtgärder.

Länsstyrelsen pekar dock på ett antal områden där behandlingshemmets verksamhet kan förbättras. Bland annat har utbildningsområdet inte haft tillräckligt god kvalitet. Barns skolgång har avbrutits efter konflikter med skolan.

Man konstaterar också att de två ensamma flyktingbarnen skrivits in vid hemmet, något som strider mot hemmets tillstånd.

Redan före tillsynen konstaterade länsstyrelsens handläggare Joonas Terje att grundfelet bestod i att pojkarna överhuvudtaget befann sig på behandlingshemmet, som är till för ungdomar med psykosociala problem.

Den lista över kränkningar som de två barnen ansåg sig utsatta för var lång. Bland annat hade tvingats äta mat som strider mot deras religion och blivit kallade "talibaner" av föreståndaren. Pojkarna hade också tvingats jobba svart för 20 kronor i timmen.

Hemmet ingår i en stor granskning av flera behandlingshem som pågår på länsstyrelsen. Som ett led i den gjordes tidigare i våras ett inspektionsbesök. Då såg inspektörerna att de två pojkarna inte borde vara där.

Föreståndaren för hemmet säger å sin sida att det fungerat bra för båda pojkarna. De har kommit väl in i gruppen och gått på komvux i Hörby. Han anser att mycket av det som pojkarna påstått i anmälan är helt fel.

I slutklämmen skriver länsstyrelsen att man bedömer att ungdomarna på behandlingshemmet till stora delar får sina behov tillgodosedda genom en god vård och ett professionellt bemötande.

De två afghanska pojkarna har flyttats till ett annat boende.

TT

Mer läsning

Annons