Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar ökar

Annons

Under det första halvåret 2005 har 762 brott i Hedemora kommun anmälts till polisen, jämfört med 711 året innan. Fast för två år sedan var antalet 815.

- Det är inget häpnadsväckande med Hedemoras siffror. I ett femårsperspektiv ligger nivån ungefär lika, säger kommisarie Bo Persson.

Många Hedemorabor har reagerat på den vandalisering staden drabbats av i år. Några exempel är det nedklottrade kallbadhuset i vintras, fönsterkrossningen på en rad fastigheter i mars, och statyn Kerstin som slogs i bitar i juni.

När statistiken indelas i olika typer av brott märks också en ökning i kategorin skadegörelse, från 81 anmälda brott i fjol till 113 i år. Även biltillgrepp och försök till biltillgrepp har ökat från 42 till 67.

- Det är små tal och svårt att dra några slutsatser. Vad gäller bilstölderna så vet vi att ett par ungdomar var väldigt aktiva i kommunen innan de åkte fast.

I Säter har det varit en sjunkande kurva på antalet anmälda brott de senaste åren. I år, till och med juni, ligger antalet anmälda brott på 464, i fjol var det 483 och året före 508.

- Det har sjunkit i Säter, och det är samma utveckling som i länet och landet som helhet. Men det är ett förhållandevis litet antal brott, det kan ändras till årets slut.

I Säter kan noteras att antalet inbrott i bostadshus och fritidshus minskat från 49 till 21.

- Det kan bli fler anmälningar när alla kommer hem till sina hus efter semestern, säger Bo Persson.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons