Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler sig själva för rena sprutor

Annons

Svenska brukarföreningens Berne Stålenkrantz och Johan Stenbäck polisanmäler nu sig själva för att de delar ut rena sprutor till narkomaner.

På fredagsförmiddagen stegade de båda in på Norrmalms polisstation i Stockholm. Stålenkrantz, grundare av och ordförande i Svenska brukarföreningen, och Stenbäck, ordförande i föreningens Stockholmssektion, vill få reda på vilket brott de begår när de i humanitärt syfte delar ut rena sprutor och hur stort straffvärde brottet har.

Orsaken till polisanmälan är att föreningen upplever sin finansiering hotad. Stenbäck berättade i förra veckan för gatutidningen Situation Stockholm och för TT att han privat delar ut rena sprutor. Då tog tjänstemän från Stockholms kommun kontakt med föreningen.

Samtidigt med de båda föreningsledarnas polisanmälan planerar en svårt hepatit-C-sjuk kamrat att polisanmäla socialdepartementet, säger Stålenkrantz.

Föreningen, som övervägt sina åtgärder tillsammans med jurister, tänker därefter gå vidare och anmäla staten för brott mot EU:s regelverk för den inre marknaden. Rena sprutor går att köpa receptfritt på apotek i Europa. Därför tänker föreningen importera sådana sprutor från Danmark och samtidigt anmäla sig själv hos tullen, säger Stålenkrantz.

Det är sedan snart ett år tillåtet för landsting och kommuner i Sverige att starta sprutbytesprogram. Sådana har sedan 20 år hållit hivspridningen bland injektionsmissbrukare i Skåne i schack. Metoden används i över 60 länder i världen, och rekommenderas av ledande forskare, FN-organ och svenska smittskyddsmyndigheter mot spridning av hiv och hepatit.

I Stockholms läns landsting är dock den borgerliga alliansen djupt splittrad i den politiskt känsliga frågan, och trots en pågående hivepidemi bland injektionsmissbrukare i staden finns inga planer på en verksamhetsstart.

TT

Mer läsning

Annons