Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler rymningen

Annons

Därmed tar fiskekriget ny fart i Leksand.

-Det finns ett gäng efter älven som håller på och djävlas, fortsätter Göran Slott, som väljer att inte polisanmäla händelsen som troligtvis hände i midsomras.

-Någon hade skurit sönder en kasse.

Tilltaget gjorde att hundratals kilo regnbågslax simmade ut i öppet vatten.

-Det är inte roligt. Det är fruktansvärt med sådana här grejer, fortsätter Slott, som inte tycker det är någon idé att polisanmäla händelsen.

-Vad hjälper det? Det avskrivs bara.

Göran Slott upplyser om att den skadade fiskkassen är lagad för länge sedan, och att fiskodlingen i Barkdal satts under ytterligare bevakning.

Sune Björklöf tillbakavisar omgående anklagelsen att någon av motståndarna till utökning av fiskodlingen skulle ligga bakom sabotaget.

-Ingen av de jag känner skulle bete sig så.

Sune Björklöf vill gå till botten med sabotaget och polisanmäler händelsen med de förrymda regnbågslaxarna. När och var hände det, och vilket ansvar har Slotts lax?

-Jag tycker man ska klara ut sådana här saker. Jag tycker det är allvarligt.

De förrymda odlade fiskarna kan skada den vilda fiskens lekplatser, tror Björklöf. Dessutom finns risken att de antibiotikabehandlade regnbågslaxarna kan föra smitta med sig till det vilda fiskbeståndet. Ett annat problem, enligt Sune Björklöf, kan bli att regnbågslax på rymmen inte klarar sig i friheten. De dör och flyter in till stränderna och sprider lukt omkring sig mitt under brinnande turistsäsong.

-Jag kan inte säga så mycket, säger miljövårdsinspektör Olle Ryberg. Jag noterar vad som händer. Sedan får miljöchef Annica Edström ta över.

Ryberg menar dock att Slotts lax borde gjort en polisanmälan.

-Sedan borde de hört av sig till oss. Jag riktar ingen kritik i nuläget. Vi får se vidare vad som händer.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons