Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäldes för misshandel - deras familj splittrades

/
  • Anders och Eva kände väl igen sig i Sandviken-fallet, när deras tonårsdotter omhändertogs av socialen.
  • Anders och Eva berättar att utredningen, som gjorde att deras dotter placerades i familjehem, var väldigt slarvigt gjord.

För fyra år sedan anklagades Anders och hans fru Eva för att ha misshandlat sin dotter. Flickan placerades i familjehem. Paret frågar sig hur Leksands kommun så godtyckligt kunde ta deras barn i från dem.

Annons

Fallet med de omhändertagna barnen i Sandviken rörde vid en öm punkt hos Anders och hans fru Eva. För några år sedan anklagades de för barnmisshandel respektive medhjälp till barnmisshandel och fråntogs sin dotter. Nu börjar så smått deras relation repareras, men ärren efter omhändertagandet finns kvar.

– Som barn var vår dotter en mycket speciell tjej som krävde mycket tid. När tonårsdelen föll på började hon reta sig på oss, berättar Anders.

Vid ett tillfälle satte Anders för första gången ner foten.

– Jag ryckte henne i armen och sa i från på skarpen. Jag tror att det var en väldigt stark upplevelse för henne. Det var någon gång här som hon gick till soc. Hon ville nog ha nya föräldrar, tror han.

Föräldrarna hade tidigare kontaktat Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Falun eftersom de inte kunde nå fram till flickan. De blev hänvisade till familjeteamet i Leksand, men fick snart veta att dottern själv kontaktat socialförvaltningen; Anders och Eva fick ett samtal om att infinna sig på kontoret. Bara någon timme senare hade man beslutat om omhändertagande.

– Vi hade anmälts både till soc och till polisen. Jag frågade vad anmälan gällde men fick inget veta, de sa att det skulle försvåra utredningen, säger Eva.

Samma dag placerades dottern i ett familjehem. Föräldrarna fick slutligen veta att anmälan gällde barnmisshandel.

– De placerade henne på grund av det hon själv sagt.

Anders och Eva berättar att en psykolog skrev ett utlåtande till socialen om dotterns beteende och att en skolläkare misstänkt att hon har någon form av Aspergers. Flickan har dock aldrig fått någon diagnos. Efter att ha konsulterat en advokat gick de med på ett frivilligt omhändertagande, eftersom de var rädda att de inte skulle få se dottern igen om det blev en rättslig tvist.

Efter omhändertagandet bodde flickan 1,5 år i familjehem. Det tog över ett år innan Anders och Eva fick se utredningen.

– Den var väldigt slarvig och blandade fantasi och fakta, säger Eva.

Polisutredningen om barnmisshandel lades ned, men Anders säger att det inträffade skadat deras familj för livet:

– Jag fick vara med på ett sammanträde med socialnämnden och berätta min historia, men allt var klart i förväg. Besluten var redan skrivna.

– Leksands kommun har aldrig erkänt att de gjort något fel, men till slut kom vår dotter hem till oss, säger Eva.

På grund av det inträffade har familjen nu bosatt sig i en annan dalakommun.

Fotnot: Eva och Anders heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons