Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigförening nekas bidrag från landstinget

Annons

Spes-kretsen i Dalarna har ansökt om 83 000 kronor i föreningsbidrag från landstinget. Efter ett avslag tidigare i våras är ärendet nu på landstinget och vänder en runda.

Men några pengar ser det inte ut att bli.

- Just nu får de avvakta, är beskedet från landstingsdirektör Ulf Hållmarker.

I dag går Spes i Dalarna runt tack vare ideellt arbete och lånade lokaler.

- Vi har kontaktpersoner som tar ledigt från jobbet. Anhöriga som reser 17-18 mil till våra träffar. Vi har kostnader för porto och konferenser, nämner Lena Claar som exempel på varför ett ekonomiskt bidrag skulle vara mer än välkommet.

Lena och hennes make Sture har varit engagerade i Spes i många år. Deras dotter tog sitt liv för 17 år sedan.

- Vi får fler och fler medlemmar. Föreningen fyller ett stort behov, säger Lena Claar.

- När man är med om något sådant här tror man att man är ensammast i världen. Man behöver prata och träffa andra i samma situation, fortsätter hon.

Förutom att vara ett stöd för anhöriga, arbetar föreningen också för att bryta tystnaden och sprida information kring självmord. Inte minst för att förbygga dem.

Problemet är inte att landstinget Dalarna har något emot Spes verksamhet, snarare tvärtom. Men föreningen platsar inte bland de andra som får bidrag.

Landstinget delar ut bidrag till föreningar via olika kanaler. Bland annat handlar det om handikapporganisationer som får stöd till sin verksamhet, cirka en miljon kronor.

Det finns också landstings- bidrag som via folkrörelserådet delas ut till olika distriktsorganisationer. Dalarnas spelmansförbund, politiska ungdomsförbund, pensionärsorganisationer, Dalarnas scoutdistrikt och Dalarnas idrottsförbund med flera delar på cirka sex miljoner kronor.

Nu har landstingets ledning bestämt sig för att en gång för alla reda ut vad som gäller för bidragsgivningen.

- Vi ska ta fram en klar policy, så att det är lätt att ge svar i sådana här frågor i framtiden, säger landstingsdirektören Ulf Hållmarker.

I väntan på att det ska bli klart finns inga pengar till Spes. Och det är inte säkert att det blir några sedan heller. Landstinget kan mycket väl konstatera att en förening av Spes typ inte kan få några bidrag.

- Men först när vi har policyn framför oss kan vi ta ställning om det ser bra ut, eller om det behövs några justeringar, säger Hållmarker.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons