Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigcenter öppnat i Mora

Annons

- Det är bra att vi fått ett anhörigcenter. Det ger oss tillfälle att träffa andra anhöriga i samma situation, som stödjer någon när-stående sjuk hemma.

Det säger Birgit Nyström och Ann-Marie Hansson. Två anhöriga, som besökte den nya träffpunkten för anhöriga vid invigningen på torsdagen.

Det nya centrat ligger i Dalagården en trappa ned.

Två dagar i veckan håller centrat öppet. Solveig Svan och Alice Olsson har anställts för att alltid finnas till hands på anhörigcentrats öppettider.

- Vi fungerar som en kontakt mellan de anhöriga och övrig personal inom förvaltningen. De anhörigas behov ska delvis styra verksamheten. Önskar de träffa personal för samtal finns möjlighet att boka tid under övriga dagar i veckan eller om de vill träffa andra anhöriga i samtalsgrupper, säger Solveig och Alice.

Initiativet med ett center välkomnas av de anhöriga.

- Ofta känner man sig ensam när man hjälper någon närstående som är sjuk hemma. Här på centrat får vi tillfälle att träffa andra med samm problem, säger två av de anhöriga, Birgit Nyström och Ann-Marie Hansson.

Projektet har fått sammanlagt 500 000 kronor i statligt stöd fördelat på tre år.Mora är en av sex kommuner som beviljats del av det statliga bidraget.

- Hit ska man kunna komma och ta en fika eller bara prata med andra, säger Marianne Persson Leek, demenssjuksköterska.

Tidigare har det bara funnits ett stöd för anhöriga till dementa men hit kommer alla anhöriga till sjuka att vara välkomna.

Gun Stikopers är tillsammans med Marianne Persson Leek och Pia Åkerman, vård- och omsorgschef, projektansvarig.

Målet är att centret ska vara en levande verksamhet där utbudet ska motsvara det som de anhöriga själva anser sig behöva.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons