Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga oroliga för sparprogram

Annons

Socialnämnden har gått back i flera år. Nu presenteras ett sparprogram som berör stora delar av nämndens verksamhet. Syftet är att kunna få ned budgeten för 2007 med fyra miljoner kronor.

Programmet på 17 punkter har tagits fram i all hast och det har varit bråttom med informationen.

- Vi är lite grann ställda. Vi kan inte fortsätta att ha en verksamhet som går back år efter år. Det är bara att beklaga att det gått så fort att fler inte kunnat få fram åsikter och påverka, förklarade socialnämndens ordförande Hans Sternbro (s).

- Jag tycker det är märkligt att inte vi gode män fått minsta vink om det här. Jag får frågan: Är de galna i Orsa? sa en av cirka 50-talet åhörare

Tillförordnade socialchefen Lena Forssell redogjorde för några punkter i åtgärdsprogrammet, bland annat att flytta korttidsboende från Orsagården till Lillåhem.

- Succesivt kommer Orsagården att bli ett demensboende.

Någon uppgift om hur mycket just den åtgärden spar kunde Lena Forssell inte redogöra för.

Totalt kommer 15 omsorgstagare, vara många äldre, att flyttas från sitt nuvarande boende till något annat. De som bor på "Ängsklockan" i Lillåhem ska flytta in i andra lägenheter och korttidsavdelningen ska flytta in på Ängsklockan.

Redan den här veckan får boende på Ängsklockan reda på att de ska flytta.

Den relativt stora omflyttningen av åldringar upprörde Ann Jönefors, som själv jobbat inom vården.

- Det ni gör är helt felt, man ska inte flytta åldringar.

En anhörig sa:

- Om man som äldre byggt upp något socialt och är glad över det, då ska man inte flyttas. Jag vill inte vara med på det, jag ställer inte upp på det.

Socialnämnden räknar med att klunna spara pengar genom att införa en "resursenhet" av personal som blir "över" vid den omorganisation som sker. 1053000 kronor ska sparas genom en justering av personalbudgeten, 503000 sparas genom att organisera om enheten för hälsa, sjukvård och rehabilitering.

Vidare räknar nämnden med att spara cirka 600000 kronor på att dra ner bemanningen på dagverksamheten och hemtjänsten. 400000 ska sparas på att minska institutionsplaceringar av barn och ungdom och i stället använda öppenvården i större utsträckning. 300 000 kronor ska dras in genom höjda avgifter.

Många Orsabor, både personal, anhöriga och omsorgstagare, kommer att beröras.

- Vi kommer att göra det så individuellt bra som möjligt, och vi kommer att följa upp allt väldigt noga nästa år, lovade Lena Forssell.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons