Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga oroas över personalflykt från Tomtebogården

Annons

- Jag är bekymrad över att den ena efter den andra försvunnit vid den avdelning där jag har min mamma, säger Magdalena Bjerneld.

Speciellt bekymrad blev hon när hon fick veta att mammans kontaktperson slutade med motivering att hon ansåg att man inte längre klarade att upprätthålla kvalitetskravet vid Tomtebogården.

- Det tog ett år innan min mamma fick sjukgymnastik, och Tomtebogården erbjuder ingen form av terapi.

- Det är elva boende på min mammas avdelning, varav fyra sitter i rullstol. Under helgerna är det bara två anställda som har ansvaret för alla dem, vilket innebär att de måste börja lägga dem klockan 18.00 för att hinna med, säger Magdalena Bjerneld som själv arbetar som distriktssköterska på annan ort.

Liknande kritik framförs från två andra anhöriga som inte vill framträda med namn. Dålig ledning och brist på kommunikation, heter det.

- Jag vill inte rekommendera Tomtebogården till någon annan efter de erfarenheter jag själv inhämtat av driften där, säger en av dem.

Bernt Persson (s), som är socialnämndens ordförande, säger att Carema, vid en kvalitetsmätning som gjorts, varken är bättre eller sämre än verksamheten i kommunens regi.

- Slutsatsen av mätningen är att Caremas vård håller god kvalitet.

- Nu har även vi nåtts av kritikska röster från anhöriga. En orsak till att Carema fått fortsatt förtroende att driva verksamheten ytterligare tre år, är att kommunen ska bygga ut äldrevården med 32 platser i år. Att ta över de drygt 40 boende vid Tomtebogården hade vi inte resurser till, säger han.

Lilian Lingvall är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), och att bevaka hälso- och sjukvårdsfrågorna ligger på hennes bord.

- Att alla tre sjuksköterskorna slutat nästan samtidigt vid Tomtebogården under våren har varit oroande. Jag hoppas de kan fylla vakanserna. I övrigt har jag inga kommentarer om verksamheten.

Kommunals ordförande, Sonja Lindgren, säger att fackförbundet genomfört en psykosocial skyddsrond bland dem som jobbar vid Tomtebogården.

- Vi har ännu inte hunnit sammanställa materialet, säger hon.

Sonja Lindgren tillägger att medellönen bland kommunens vårdpersonal ligger på 17 600 kronor. Caremas personal når inte upp dit.

Vad säger då ansvariga vid Carema om kritiken ?

Marja-Leena Sundström är regionchef, och hon anser att påståendet om stor personalomsättning är överdrivet.

- När det gäller kritik från anhöriga är det bara två anhöriga som hört av sig till oss. Efter en dialog med dem har vi vidtagit åtgärder efter deras önskemål.

Marja-Leena menar att de kritiska synpunkterna tillhör det förflutna och att Tomtebogården, med den nya chefen, Anitha Svensson, anställd sedan början av 2006, infört en rad aktiviteter för de boende och mera är på gång.

- När det gäller lönerna har vi vårt avtal med ett privattjänstemannaförbund, där man har satt nivån.

- Avslutningsvis vill jag säga att det är a och o att anhöriga hör av sig om de har kritik eller önskemål. Vi måste få vetskap om synpunkterna för att ha en chans att tillmötesgå dem.

För övrigt planerar vi att redan till hösten starta ett anhörigråd vid Tomtebogården, summerar Marja-Leena Sundström.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons