Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angripet av svamp

Annons

Svampangreppet upptäcktes i slutet av juli vid en översikt av samtliga Gammelgårdens byggnader. Ett prov skickades in till ett labratorium där man kunde konstatera att det rörde sig om äkta hussvamp.

Huset ligger olyckligt till, precis nedanför en slänt. Värmen under juli månad, följt av de senaste veckornas regn, ger svampen optimala växtförutsättningar.

- Muren, som står direkt mot marken, fungerar som en veke. Den suger upp allt vatten, säger Lars Hagbohm från saneringsfirman som undersökte platsen i kammaren.

Hussvampen växte på en list inne i storstugans lilla kammare. Äkta hussvamp angriper inte bara trä. Även delar av den öppna spisen är skadad.

- Vi får knacka bort lite av putsen för att få bort svampmycelet, säger Lars Hagbohm.

Enligt honom gäller det att man hittar skadan i tid och att man sedan noga följer mycelets utbredning.

Därför kommer man i en första fas bryta upp golvet för att kontrollera om det har blivit angripet.

Rötskadat virke kan värmebehandlas.

- På samma sätt som vi får feber när vi är sjuka, för att döda bakterierna, kan man döda svampen genom att höja temperaturen. Ofta använder vi mikrovågor, förklarar Lars Hagbohm.

Det speciella med denna svampart är att den kan sprida sig till ställen som inte är fuktiga.

- Det är i stort sätt bara gamla hus som drabbas av äkta hussvamp, säger Lars Hagbohm.

Ofta är äldre hus bättre byggda än moderna ur hållbarhetssynpunkt, men gamla hus mår dåligt av att vara obebodda.

Förr, när husen var permanenta bostäder, eldade man regelbundet i dem, vilket gav både värme och ventilation genom att elden förbrukade luft.

- Men det här går att lösa. Man sätter helt enkelt in en avfuktare, säger Lars Hagbohm.

Vad saneringen kommer att kosta är svårt att säga då man i dagsläget inte vet hur svårt angripet huset är. Ordförande för Föreningen Hedemora Gammelgård, Ulla Petersson, uppskattar kostnaden för besiktning och ordinarie åtgärder till 900 000 kronor.

Men hon befarar att slutsumman kan landa på en betydligt högre siffra eftersom svampangreppet var okänt då beräkningen gjordes.

Hembygdsförsäkringen täcker inte svampangrepp och föreningen saknar egna medel för att klara betalningen. Nu hoppas Ulla Petersson på hjälp från kommunen och länsstyrelsen.

- Jag har varit i kontakt med berörda. De är på semester men lovar att titta på saken så fort de kommer tillbaka till jobbet, säger Ulla Petersson.

- Det här är en fråga för hela kommunen, ja egentligen för hela landet. Gammelgården är Sveriges äldsta hembygdsgård.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons