Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrade vallagar ska stoppa Hamas

Annons

Palestiniernas president Mahmud Abbas vill till varje pris förhindra en repris på Hamas storseger vid valurnorna. Därför tänker han ändra vallagarna.

Abbas har sagt att han inom kort tänker utlysa förtida val till både parlamentet och presidentposten, till följd av den våldsamma brytningen med Hamas som ledde till att samlingsregeringen kollapsade i juni. Sedan dess har Abbas tillsatt en expeditionsministär på Västbanken, medan Hamas regerar vidare i ensamt majestät i Gaza.

I valet i januari 2006 tillsattes hälften av parlamentsplatserna via nationella partilistor och hälften i lokala valkretsar. Hamas vann stort över Abbas Fatahrörelse i de lokala valduellerna, och kammade därmed hem slutsegern med god marginal.

I en intervju med Reuters på fredagen sade Abbas att han med presidentdekret tänker ändra vallagen så att enbart nationella listor används i parlamentsvalet.

När nyvalet ska ske hade dock presidenten inget svar på, inte heller om han själv tänker ställa upp i presidentvalet.

På en punkt kunde dock Abbas ge klart besked: Västbanken och Gazaremsan måste hålla val samtidigt.

Efter den blodiga uppgörelsen i Gaza som kostade över 100 människor livet är förhandlingar med Hamas uteslutna, sade en uppenbart bitter Abbas i intervjun.

TT

Mer läsning

Annons