Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra vägar till hotellet

Annons

Det är fullständigt klart att Malung akut behöver ett hotell i centrum delar, men Malungs kommun ska naturligtvis inte bygga detta hotell.

Erfarenheterna från det förra hotellbygget Skinnargården, som kommunen byggde 1956, borde beslutsfattarna i Malungs Kommun ha i åtanke. Malungs kommun lär med den ekonomi som i dag råder balansera åtaganden i sina utgifter till i första hand skola, sjukvård och äldrevård.

Utgångsläget och arbetet med planerna för ett hotell har haft fel grunder, när man först planerade sporthall och senare hotellet som mestadels skulle ge tillskott till det egna bostadsbolaget. Kostnaderna för planering, ritningar med mera har redan skapat en ekonomisk börda.

De lokala bankerna som är en av de viktigaste kuggarna i Malung har nu igen fått signaler att Malungs kommun med sin politik är villig att ta på sig ekonomiska risker som nu detta hotellbygge. Bankerna höjer nu omedvetet eller medvetet sannolikt sin nivå på säkerhet vid andra lån till företagare, husköp med mera. Detta kan få förödande följder för Malungs tillväxt.

Jag är övertygad om att företagarna i Malung med sin styrka och starka lokala förankring tillsammans med ett byggbolag skulle kunna vara med i ett nystartat bolag med uppgift att bygga hotell. Ett exempel kunde vara ett byggbolag som huvudansvarig och Malungsföretagarna med 10-20 procent och regionalekonomiskt stöd med resterande.

LARS NILSSON (KD)

Mer läsning

Annons