Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra MittDalarnas bolagsordning

Annons

Svar till Mats Bengtsson,

den 19 maj.

Vänsterpartiets frågeställning gäller styrelsen för MittDalarna. Det är oacceptabelt att en kommunalt utsedd styrelse för år 2005 är fullständigt enkönad.

Att man därutöver kröner sin enkönade framtoning med en manlig välavlönad vd är minst sagt plumpt. Politiken måste sluta gömma sig bakom formalia, som att det är partier som utser eller att det är fem fullmäktige som väljer.

Vår enkla fråga syftar till att det i bolagsordningen ska framgå att bolagsstyrelsen för MittDalarna ska ha jämn könsfördelning i styrelsen.

Regeringen hotar i andra sammanhang med lagstiftning i fråga om bättre könsfördelning i bolagsstyrelser.

När regeringen tillsätter en utredning ska till exempel partierna nominera en kvinna och en man för att utredningen ska få rätt sammansättning ur jämlikhetssynpunkt.

Vänsterpartiet stödjer regeringens ambition och driver som bekant kravet på jämlikhet, rättvisa och solidaritet inom en mängd olika samhällsområden.

Vår enkla men träffsäkra fråga om den enkönade styrelsen för MittDalarna kräver ett svar, och vi förutsätter att man tar sitt politiska ansvar och ändrar bolagsordningen så att jämn könsfördelning blir en självklarhet.

Däremot har säkert Mats Bengtsson rätt när det gäller MittDalarnas verksamhet och att den präglas av en bättre könsfördelning än vad som gäller för bolagets styrelse, allt annat vore en skandal.

VÄNSTERPARTIETS FULLMÄKTIGEGRUPP

Mer läsning

Annons