Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anders skulle ha fått hjälp"

Annons

-Det är olyckliga omständigheter och den mänskliga faktorn som ligger bakom. Så här ska det inte gå till. Vi måste se över våra rutiner ordentligt, säger hon.

Anders Wilén fick i torsdags förra veckan ingen vård varken på Falu lasarett eller Borlänge sjukhus, trots att han hade ett sår intill halspulsådern, efter en olycka på SSAB.

-På Falu lasarett uppfattade man inte allvaret i skadan. Man bedömde att det gick att vänta till dagen efter, säger Ingalill Persson, landstingsråd med ansvar för sjukvården i länet.

Efter händelsen har de ansvar-iga på lasarettet träffats för att se över sina rutiner.

-Det är lika viktigt för oss att ta reda på hur det kunde bli så här. Jag hoppas att den här killen har gjort en anmälan till förtroendenämnden. Det uppmuntrar vi att göra så att man lär sig av det inträffade så att det inte händer fler.

Även på Borlänge sjukhus avvisades Anders Wilén eftersom han tillhör Kvarnsvedens vårdcentral. Ingalill Persson har inte hunnit prata med ansvariga på sjukhuset ännu, men tänker göra det.

-Han skulle ha blivit hjälpt där också. Vi har ett avtal med Borlänge sjukhus som gör att de ska ta emot öron-näsa-hals-patient-er. Men från början skulle han ha blivit mottagen på akuten.

Många blir oroliga när de hör vad Anders Wilén har varit med om. Vart man ska ta vägen för att verkligen få hjälp om man skadar sig?

-Man ska till akuten. Den som råkar ut för en olycka och be- höver akut hjälp ska åka till akutmottagningen. På akuten kan vi inte neka någon att tas emot. Där finns tillgång på läkare som man snabbt kan kalla in så fort det kommer in någon. Så det behöv-er man inte vara orolig för. Men nu har det brustit i kommunikationen.

Anders Wilén blir glad när han hör att någon tagit tag i det här.

-Det var det jag var ute efter. Efter det här har vi på SSAB inte vetat hur allvarligt man måste skada sig för att få hjälp på akuten. Men det är bra att de erkänner att de har gjort fel och lovar att rätta till det.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons