Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders från Mora i het huvudroll

Annons

Livräddarna var en succéserie när den visades i SVT förra omgången. Då följde tv-teamet en räddningshelikopter med sjukvårdsteam. Varje avsnitt hade en publik på 1,3 miljoner tittare. Vid tv-galan Kristallen i år vann Livräddarna "Publikens pris för bästa program alla kategorier". Allt talar för att även uppföljaren vinner publikens hjärta.

Med start tisdagen den 2 januari väntar skildringen av den dramatiska vardagen på den brandstation i Solna där Anders Eriksson arbetar. Åter står den prisbelönte dokumentärfilmaren Fredrik Undevik och hans fyramannateam bakom kamerorna.

Den här gången skildras brandmännen och deras vardag med ständig sekundjakt, som ofta betyder skillnaden mellen liv och död.

- Ett kamerateam följde oss under drygt ett år, berättar Anders, som är en av rökdykarna i aktion under de inledande avsnitten.

Tidningen var med när det första avsnittet i serien förhandsvisades för press och media på Biograf Victor i Filmhuset i Stockholm.

Knappt har Anders Eriksson och hans kollegor presenterats på filmduken förrän tittaren kastas direkt in i hetluften.

Anders är den som först ger sig in i en brandhärjad lägenhet, med speciella skyddskläder.

Anders har en specialbyggd kamera fastspänd i kläderna, som därmed ger tittarna första parkett med in i eldinfernots kärna. Vi får följa hur han med hjälp av en värmekamera försöker se om det finns några personer kvar i lägenheten.

Det är 800 grader hett i lågorna och speakerrösten räknar upp en rad fysiska faror, som hotar under uppdraget.

De två boende i lägenheten klarar sig och Anders kommenterar sin insats med "Det var varmt".

I andra delen av det första programmet händer något, som egentligen inträffar allt för ofta, men ändå inte varje vecka.

Larmet går, en kvinna har hamnat under ett tunnelbanetåg. Hon är svårt skadad, men fortfarande vid liv. Anders "Mora" Eriksson får uppdraget, efter det att alla säkerhetsåtgärder vidtagits med avstängd ström, att ta sig ned och undsätta kvinnan.

Under den sekvensen av visningen blir det knäpptyst i salongen. Efter uppdraget är Anders tagen över det som hänt.

Bildrutan vilar på hans ansikte medan han med stor eftertänksamhet långsamt berättar om att rädda skadade människor som hamnat under ett tunnelbanetåg.

- Skadorna är så extremt och ofattbart svåra att det nästan känns overkligt på ett sätt.

Även för en härdad brandman kommer reaktionen. Tillbaka på stationen följer samtal mellan personalen om det som inträffat.

Att bli brandman var en barndomsdröm hos Anders.

- De stora röda brandbilarna imponerade på mig.

Nu blev inte vägen till drömyrket spikrak.

- Efter gymnasiet i Mora praktiserade jag först som elevassistent bland annat på Bjäkenbackens skola. Det blev en utbildning till fritidsledare i Östersund

Först för cirka fyra år sedan skolade Anders om sig till brandman. Efter en introduktionskurs på elva veckor och ett års jobb på en brandstation följde 15 veckors utbildning vid Räddningsverkets skola på Sandön.

Sysslan som rökdykare är obligatorisk för alla brandmän.

- Jag trivs utmärkt med yrket, säger Anders.

I filmen beskrivs han som ett konditionsfenomen med meriter från bland annat sju Vasalopp.

- Det är lite obehagligt att se sig själv i tv-rutan. Man blir lite fåfängt självkritisk. Om några år kommer det förmodligen att kännas roligt att man varit med i programmen. Det blir ett fint minne.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons