Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders fick hälsning från förr

Annons

Fyr Anders Lärka och hans släktingar i Björbo och andra orter i Dalarna, har fått en hälsning, en form av rörligt vykort, från sina förfäder.

-Släktingar i USA skickade över tre digitaliserade filmer från släktens besök i Sverige och Björbo åren 1938, 1949 och 1954, berättar han.

Filmerna visar en rad kända miljöer i USA, Europa och inte minst Björbo.

-Det är roligt och överraskande att på det här sättet få följa några släktingars resa till "det gamla landet", tycker Fyr Anders Lärka.

- Syskon till min morfar Fyr Anders Åkerström emigrerade och idag har vi många släktingar i USA. Tillsammans med min mor Gulli och min far Bengt var jag och min syster över på ett besök år 1975, berättar Fyr Anders Lärka och tillägger att han då fick träffa sin morfars sykon, som då fortfarande var i livet.

Men filmerna är inte bara reseskildringar, utan omfattar också vardagshändelser och lokala företeelser. Några intressanta sekvenser visar när ett flottningslag spränger en timmerbröt i Fänforsen. Andra sekvenser visar fäbodliv, midsommarfirande och utflykter till olika platser i Dalarna.

Den äldsta filmen är nästan 70 år och därmed tagen i en värld som de flesta nu levande bara hört talas om. Den är filmad i svartvitt medan de "yngre" filmerna har färginslag av den typ dåtidens teknik tillät. Dessutom har tidens tand "tuggat" på färgerna.

-Ändå är det mycket intressant, nästan lite av en tidsresa, tycker Fyr Anders Lärka.

Filmen från 1938 visar bland annat ett Europa präglat av nazismen i Tyskland. I samband med resan 1949 lämnade Fyr Olle kvar kameran, en filmprojektor och en kort Musse Pigg-film hos sin bror Fyr Anders i Björbo. De tidsdokumenten förvaras fortfarande hos släkten i bygden.

Mer läsning

Annons