Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders - en vd som är stolt över sin bygd

Annons

I dag håller Anders Bjernulf ett föredrag vid Tällberg Forum om turismens betydelse för Siljansbygden. Och det är ett ämne han behärskar;

- Siljansbygden omsätter 1,8 miljarder kronor varje år, berättar han. Därmed är vi en av de tre riktigt stora när det gäller besöksnäringen i Dalarna.

Anders påpekar att Sälen-Idre och Siljan tillsammans har 58 procent av besöksnäringen i länet - men att de svarar för hela 93 procent av omsättningen i pengar. Sälen är allra störst när det gäller att få turisterna att spendera pengar och Siljan är allra störst när det gäller att få besökare.

- Siljansbygden är faktiskt Sveriges största turistiska destination utanför storstadsområdena. Och vi har många spjutspetsar typ Dalhalla, Tällberg, Tomteland, Sommarland, Björnparken och Vasaloppet. Men vi har också en fantastisk bredd - här finns något för alla som kommer hit.

Siljansbygden har erfarenhet av besöksnäring ända från 1890-talet. Men den går att få ännu bättre, om man ska tro Anders.

- Det viktiga är kanske inte att få flera hit, utan att få högre intäkter per besökare, säger han. Idag, när Sverige tappar besökare och när Dalarna tappar besökare - då ökar vi i Siljansbygden med hela 40 miljoner kronor på ett år. Dalhalla sätter besöksrekord och Vasaloppet deltagarrekord. Vi framstår för många som ett klart lysande exempel på hur man marknadsför en destination på bästa sätt.

Anders är civilekonom i grunden. Han hade jobbat som konsult åt SIFO, både i Stockholm och i San Francisco, innan han kom till Borlänge och blev projektledare för Teknikdalen. Sedan blev det några år som affärsområdeschef för Momentum i Falun innan han fick chansen att bli vd för Siljan Turism AB.

- Jag blev en ung vd. Bara 35 år. Men jag tror att det var en fördel. Som ung tänker man i nya banor. Jag införde ett nytt sätt att tänka och att organisera. Idag arbetar vi till exempel mycket medvetet mot Internet. Många av de 3,2 miljoner årliga besökarna till Siljansbygden hittar oss via webben.

Det är speciellt två kategorier människor som kommer till Dalarna. Barnfamiljerna och par med utflugna barn.

- De svarar för 41 procent vardera. Barnfamiljerna ägnar sig åt tomtar, björnar, rodel, sommarland, glass och camping, och paren åt Himlaspel, Dalhalla, Zorn, Karlfeldt, Alvén och bor på hotell.

Anders, som faktiskt är riksspelman, har själv bidragit aktivt till att låta Dalarna synas. Han var med som skådespelare/spelman i "Masdjävlar".

- Jag är god vän med Maria Blom, och hon undrade om jag inte kunde medverka. Och naturligtvis tackade jag ja. Den typen av spelningar som görs i filmen gör vi ofta, så det kändes naturligt.

Och Anders blir bara lite röd om kinden, när han får medge att han fick åka till Trollhättan för att medverka i filmen.

- Alla interiörer spelades in där nere, säger han.

Anders har även gett ut en egen soloplatta. Den heter "Bingsjö - a tribute to Päkkos Gustaf".

- Fast min stora förebild som spelman är Pers Hans Olsson från Rättvik, säger Anders, innan det är dags för honom att sätta sig i bilen för att åka till Tällberg och Tällberg Forum.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons