Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analyserar ohälsotal

Annons

I tisdags berättade tidningen att lönebidrags- och anställningsstödspengar ligger outnyttjade på hög på arbetsförmedlingen i Hedemora. Trots att tiderna är goda vågar få företagare ansöka om bidragen för att anställa arbetslösa, långtidssjukskrivna och handikappade.

Nyligen träffade kommunen försäkringskassan för att försöka bena ut varför så stor andel av Hedemoraborna uppbär sjuk- och aktivitetsersättning, förtidspension, i stället för att arbeta.

- Vi fick en massa statistik av försäkringskassan på hur det ser ut i Hedemora. Den ska vi nu analysera. Vi pratade inte då om kopplingen till arbetsmarknaden men jag tror att man måste börja titta på nya grepp, säger kommunalrådet Gun Drugge (c).

Hon menar att det är viktigt att värna om den grupp med människor som bara är delvis arbetsföra och som kanske bara kan jobba ett par timmar om dagen.

Deras väg ut på arbetsmarknaden kan i många fall vara lönebidrag och anställningsstöd.

- Det är viktigt för människor att finnas med på arbetsmarknaden. Vi talar ju emot oss själva lite där eftersom vi hela tiden pratar om att skaffa fram heltidstjänster. Det tränger undan dem som bara kan jobba några timmar om dagen.

- Samtidigt känner jag att det finns en övertro på att man ska kunna minska ner lönebidragen efter några månader och att arbetsgivaren då ska betala hela lönen. Man måste komma ihåg att de som får lönebidrag ofta har något handikapp och behöver få fortsatt hjälp.

Gun Drugge berättar att kommunen nu har tillsatt en utredning med omsorgsnämndens Jonas Carlgren (m) och vård- och omsorgsutskottets ordförande Inger Eriksson (c) i spetsen.

Målet är att söka svar på varför så stor andel av Hedemoraborna uppbär sjuk- och aktivitetsersättning i stället för att arbeta.

- Vi vet inte om det är de före detta boende på Haggården som nu i stället får sjuk- och aktivitetsersättning som gör att vi har så höga siffror eller om det finns någon annan orsak. Vi hoppas få svar på det genom den här utredningen.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons