Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än får Dalarna bara drömma om Ikea

Annons

Eva Stål konstaterar att företaget får löpande förfrågningar om framtida etableringar. I Borlänge är intresset stort för ett varuhus i kommunen. I den handelsutredning som nyligen gjorts, nämns Coop Forum-området som lämplig plats för etableringar av typen Ikea och Bauhaus.

Kommunledningens inställning är, att kommunen ska stärkas allt mer som ett regionalt handelscentrum. Det senaste beslutet, att Biltema ska bygga, hälsas därför med glädje. Inställningen är också att handel föder mer handel. Att etableringar ger fler etableringar.

Just nu är emellertid inget Ikea-varuhus i sikte.

-Vi har fullt upp under de närmaste åren, berättar Eva Stål.

En hel del av de befintliga varuhusen renoveras och rustas upp. Beslut har också tagits om tre nya varuhus; i Kalmar, Haparanda och Karlstad.

När det gäller Karlstad, säger Eva Stål att Värmland är en intressant marknad.

- Då föll valet på Karlstad.

Dessutom byggs ett nytt varuhus i Sundsvall, det nuvarande är från 1960-talet.

-Detsamma gäller Ikea i Helsingborg. Det är de planer vi har.

När det gäller framtiden och eventuella nya etableringar, säger Eva Stål att företaget alltid är intresserat av att titta på vilka möjligheter som finns att nå nya marknader.

-Det tar tid att ta beslut och det tar tid att få det att hända. Vi funderar alltid och är intresserade av att se vilka möjligheter som finns. Det är en del av verksamheten att se vilka möjligheter det finns att växa i Sverige.

Avståndet till befintliga varuhus är förstås inte den enda faktorn företaget tittar på.

-Det handlar om många invägningar, och det är en väldigt komplex process. Vi har över 200 varuhus i världen, så vi har en viss erfarenhet.

Om Borlänge i en framtid kan bli aktuellt, är inget hon idag kan uttala sig om.

- Men det är väldigt roligt att det finns ett så stort intresse.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons